På Lötsjön utanför Uppsala har forskarna sågat upp ett hål i isen.
– I botten har vi kärnis, den bildas när vi får längre perioder med stabila, kallare temperaturer medan de övre lagren har mer bubblor och sprickor, säger Elinor Jakobsson, doktorand i limnologi vid Uppsala universitet.
Temperaturväxlingar ger svagare isar
Allt större temperaturväxlingar kring fryspunkten gör att snön smälter oftare. När den sedan bildar is, så kallad vitis eller stöpis sitter inte istallerna lika tätt ihop, berättar Gesa Weyhenmeyer, professor i limnologi.
– Vi ser ju till exempel att det kan vara minus 10 grader ena dagen och nästa kan det vara plus fem. Det blir en frysning och smältning som ger ett instabilt lager, säger hon.
Tio centimeter av den så kallade vita isen håller bara för omkring 100 kilo medan tio centimeter kärnis kan hålla för omkring 1000 kilo.
internationell provtagningskampanj
Provtagningarna ingår i en internationell provtagningskampanj och initierades efter att man sett att isolyckorna ökat kraftigt. Provtagningar har även gjorts i Kanada, USA, Finland, Lettland, Estland, Ryssland, Tyskland, Schweiz och Italien.
Vill varna
Nu vill Gesa Weyhenmeyer varna den som tänker sig att ge sig ut för till exempel pimpelfiske på vårisarna.
– Det viktigt att ha en extra koll på isens kvalitet. Att bege sig ut på 10 centimeter is kan allt oftare innebära en direkt livsfara, säger hon.
I videon: Så ser de olika lagren i isen ut.