Ja till ny kyrkohandbok

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkomötet i Uppsala röstade ja till att anta en ny kyrkohandbok för Svenska Kyrkan. Processen om den nya handboken började 1997 och har genom åren stött på en hel del kritik.

Under tisdagen och onsdagen behandlades flertalet av de 52 motioner som kommit in till kyrkomötet i Uppsala om förslaget. Även en tiotimmars lång debatt hölls på tisdagen.

Under torsdagen behandlades de sista motionerna och idag röstade man alltså ja till att anta den nya kyrkohandboken för Svenska Kyrkan, det skriver Svenska Kyrkan i ett pressutskick.

Det har tidigare riktats kritik mot att styrgruppen som utarbetat förslaget inte lyssnat på alla invändningar som framförts genom åren. Många kyrkomusiker har varit upprörda och känt sig åsidosatta, så även många präster.

Ny gudstjänstmusik

Den nya handboken innehåller ordningar för gudstjänster, för till exempel högmässa, dopgudstjänst och vigselgudstjänst. Den nya kyrkohandboken tas i bruk på pingstdagen den 20 maj 2018.

Kyrkomötet gav även kyrkostyrelsen i uppdrag att arbeta vidare med gudstjänstens musik. Styrelsen ska ta fram kompletterande musik till Gudstjänstmusik A, B och C i den nya kyrkohandboken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.