Man i blå tröja tittar med fotografi i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin skrevs ut efter ett par dagar på psykakuten – sedan tog han sitt liv. Hör mer om Martins bror Jans kritik som ledde fram till ett Ivo-beslut. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Jans bror skrevs ut och tog sitt liv – Akademiska får kritik för saknad vårdplan

Uppdaterad
Publicerad

Martin skrevs ut efter 40 timmar på psykakuten – kort därefter tog han sitt liv. Ivo kritiserar nu Akademiska och konstaterar att det saknades en planering för att följa upp patienten.

– Hur kan det gå från hög till låg suicidrisk på ett par dagar? säger hans bror Jan Stensen.

Martin Stensen, 40, kom till psykakuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala i januari 2022. Han kom i kontakt med polisen på centralstationen då han sig förvirrad och paranoid, berättar hans bror Jan Stensen.

– De ställde diagnosen att han led av svåra vanföreställningar. Man gjorde även en bedömning att det fanns hög suicidrisk då, säger Jan Stensen.

Men bara omkring 40 timmar senare gjorde Akademiska sjukhuset en ny bedömning – då ansåg man att brodern var tillräckligt frisk för att släppas från sjukhuset och att suicidrisken i stället var låg, berättar Jan.

– Då släppte de Martin utan varken vårdplan eller bokade uppföljningsbesök, trots att de inte kunnat prata med honom på sjukhuset, säger han.

Bristande suicidriskbedömning

Några veckor senare tog han sitt liv. Jan Stensen gjorde därefter en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I slutet på januari 2024 kommer ett beslut där myndigheten konstaterar att det bland annat saknades en ”planering för uppföljning av patientens vårdbehov efter inneliggande vårdvistelse”.

Ivo skriver vidare i sitt beslut att suicidriskbedömningen ansågs vara bristfällig.

Verksamhetschefen: ”Intern utredning”

Sofia Christopoulou, biträdande verksamhetschef på akutpsykiatrin, medger att en tydlig planering vid hemgång saknades i beslutet. I ett mejl till SVT skriver hon att de inte kan uttala sig om ett enskilt patientfall.

”Vid alla händelser, som leder till Lex Maria-anmälningar, görs en intern utredning som utmynnar i översyn av rutiner och utbildning om dessa för berörda personalgrupper”, skriver hon.

Jan Stensen undrar om beslutet från Ivo får några följder.

– Ivo har väldigt långa handläggningstider. Det tog över ett och ett halvt år innan det här beslutet. Kommer Akademiska att ändra sitt arbetssätt? Jag förstår att det kanske ändå inte hade gått att ändra utgången för min bror, men det kan säkert göra skillnad för många andra.

HÄR FINNS HJÄLP & STÖD ATT FÅ

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.