Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Suicide Zero kritisk mot att det inte tillsatts någon ny nationell hjälplinje. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Nationella hjälplinjen togs bort – ingen ny trots larm

Uppdaterad
Publicerad

För snart fyra år sedan lades den nationella hjälplinjen för människor i psykisk kris ned – och det har inte kommit någon ny.

Frivilligorganisationerna Suicide Zero och Mind är oroade för framtiden.

– Vi kan inte ersätta utbildad personal, säger Johanna Nordin, chef för kunskap och utveckling på Mind.

Omkring 70 000 samtal och chattar – så många samtal om psykisk ohälsa räknar hjälporganisationen Mind med att ha tagit emot på Självmordslinjen under 2023.

Men enligt Johanna Nordin,  chef för kunskap och utveckling och sakkunnig inom självmordsprevention på ideella organisationen Mind, är samtalen som de inte hinner ta emot långt fler.

Psykisk ohälsa bland barn och unga i Uppsala

– Det märks att oron i världen och det ekonomiska läget i Sverige påverkar den psykiska hälsan, fler mår dåligt. Vi har dessvärre inte resurser att ta emot alla de som försöker att nå oss i dag, säger hon.

2020 lades den nationella hjälplinjen för människor i psykisk kris, som finansierades av landets regioner, ned.

I anslutning till det fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att utreda behovet av tidiga insatser mot psykisk ohälsa. Myndigheten föreslog då en nationell stödlinje.

Minskat antal volontärer

Trots larm om ökad psykisk ohälsa har regeringen fortfarande inte kommit med ett beslut nära fyra år senare. I stället har pengar fördelats till ideella organisationer som jobbar med hjälplinjer och chattar.

Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero, anser att det inte är tillräckligt och är kritisk till att man inte återinför den nationella hjälplinjen.

– Det här kan inte vila på organisationer i civilsamhället utan måste finansieras offentligt och finnas legitimerad personal som kan slussa vidare i vården, säger han.

Johanna Nordin förklarar att Minds volontärer ökade under pandemin, men att antalet sedan har minskat.

– Vi är ett viktigt komplement, men kommer aldrig att kunna ta emot alla samtal och ersätta legitimerad personal. Men ett medmänskligt samtal med en volontär kan ge lindring och hopp.

”Regionernas beslut”

Socialminister Jakob Forssmed (KD) anser att frågan ligger på regionernas bord.

– Om det ska vara en vårdgivande stödlinje är det regionernas beslut. Det vi har gjort är att tilldela mer pengar till de hjälporganisationer som finns, säger han.

I klippet ovan: Suicide Zero kritisk mot att det inte tillsatts någon ny nationell hjälplinje.

Älskad och saknad

HÄR FINNS HJÄLP OCH STÖD

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så har vi arbetat

Under arbetet med de här publiceringarna om självmord har vi utgått från riktlinjer som Världshälsoorganisationen (WHO) och Karolinska institutet tagit fram vid rapportering om suicid.

Det handlar bland annat om vikten av att sprida kunskapshöjande information, att lyfta fram efterlevandes erfarenheter och inte använda värdeladdade ord.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan berättelser om suicid i medier, som följer WHO:s riktlinjer för ansvarsfull medierapportering, spela en roll i det suicidpreventiva arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga i Uppsala

Mer i ämnet