Jasmin Rahman håller i gosedjur bredvid sin dotter i rosa tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jasmins dotter fick flera år i livet tack vare organtransplantationer, men det uppstod komplikationer. När dottern skulle fylla 13 somnade hon in – ”Det är otroligt jobbigt att vakna upp varje dag och känna att min dotter inte är med mig”. Foto: Kristian Östlund/SVT

Jasmins dotter dog – trots transplantationen: ”Saknad och ångest”

Uppdaterad
Publicerad

Jasmins dotter Rozalia föddes med ett hjärtfel, en njure och för höga levervärden. Hon genomförde en lever – och hjärttransplantation. Det gav henne flera år extra, men i december 2023 somnade Rozalia in.

– Jag hade börjat planera för hennes födelsedag som alltid var stor för mig, men istället fick man planera en begravning, säger Jasmin Rahman.

Strax innan hennes 13-årsdag förlorade Jasmin sin dotter, Rozalia. Hon hade kämpat för överlevnad sedan första dagen i livet. Flertalet operationer och två organtransplantationer. Men till slut fanns det ingenting som läkarna kunde göra för att rädda Rozalia.

– Det är otroligt, otroligt jobbigt att vakna upp varje dag och känna att min dotter inte är här, hon är inte med mig, säger mamma Jasmin Rahman.

Föddes med lever- och hjärtfel

Rozalia föddes i januari 2011. Efter förlossningen konstaterades blåsljud på hjärtat. Enligt läkarna så skulle det läka på sikt, men det blev inte bättre.

Rozalia tappade aptiten, magrade och hade väldigt ont i magen. Efter undersökning kunde läkarna konstatera att hon behövde en ny lever.

– Den första november 2012 fick vi samtalet om att de hittat en ny lever, säger Jasmin Rahman.

Komplikationer

Levertransplantationen följdes av komplikationer och tillslut sviktade Rozalias hjärta. I väntan på ett nytt hjärta låg hon i en hjärt- och lungmaskin.

Efter hjärttransplantationen uppkom komplikationer och tillslut var läkarna tvungna att meddela att Rozalias liv inte gick att rädda. De sista fyra åren hade Rozalia palliativ vård.

– Det var väldigt tufft att se sin dotter tyna bort för jag visste att Rozalia inte skulle bli bättre, säger Jasmin Rahman.

I klippet: Hör Jasmin om att förlora sin dotter och om hur mycket organdonationerna betydde för Rozalia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.