Två personer sedda bakifrån. Till vänster en person med kort, ljust hår och en keps på huvudet. Till höger är en person med mörkt hår som bär en röd mössa och en svart jacka. Bakgrunden är suddig och otydlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan och Björn har levt med kronisk pungsmärta flera år. Då de tycker att det är för genant att prata om det har vi bytt ut deras namn och röster, samt iscensatt intervjuerna med andra personer. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Johan och Björn har kronisk pungsmärta – efter sterilisering

Publicerad

15 procent av alla män som steriliserar sig upplever obehag i flera månader – hos några få blir smärtan kroniskt och livsförändrande.

Björn och Johan kan inte längre cykla och har ont varje gång de går eller sitter.

– Att leka med mina barn är helt uteslutet, säger Björn.

Rekordmånga män väljer att sterilisera sig, vilket SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat om. En av dem är 34-årige Patrick som beskriver det som sitt livs bästa beslut.

För andra har det inte blivit lika lyckat.

”Konstant sprängande värk”

Björn har levt med konstant smärta i testiklarna i fyra år. Johan är inne på sitt tredje år. De tycker båda att det är för genant att prata öppet om komplikationerna efter steriliseringarna, därför har vi bytt ut deras namn.

– Jag har redan två underbara barn och jag kände att jag ville ha ett mer spontant sexliv, säger Johan.

Men resultatet av operationen blev långt ifrån som tänkt.

– Efteråt hade jag en konstant sprängande värk i båda testiklarna. Den värsta smärtan kom efter utlösning, då satt det kvar i tre dygn – vilket såklart är förödande för sexlivet, säger han.

För att dämpa smärtan valde Johan att betala 80 000 kronor för återställa steriliseringen, på en klinik i England.

– Det tog bort den värsta smärtan och efter ett halvår hade jag mindre ont.

Ångrar sig varje dag

Björn liknar smärtan som att få en fotboll på pungen – om och om igen.

– I början var smärtan fruktansvärd, men har nu avtagit något efter många år. Jag har två barn på fem och tio år och att leka och brottas med dem är egentligen uteslutet numera, säger han.

Björn anser att han inte fick tillräcklig information om riskerna innan ingreppet.

– Jag är inte emot vasektomi, men det går inte en dag utan att jag önskar få det ogjort.

1–2 av 100 drabbas

Vasektomi är ett mindre ingrepp där man steriliserar mannen genom att klippa av och försluta sädesledare. Risken för komplikationer är låg, men uppskattningsvis drabbas 1–2 procent av männen av post-vasectomy pain syndrome (PVPS).

– Spermierna har ingenstans att ta vägen och då bildas det kryptor med död sperma och cystor. Så blir det för många, men varför några få får kronisk smärta vet man inte, säger urologen Mats Hedlund.

Enligt honom kan smärtan mattas av genom att operera bort bitestikeln, medan andra väljer att återställa steriliseringen.

– Men det är dyrt och personen blir fertil igen, och har då gjort allt i onödan, säger Mats Hedlund.

I klippet ovan: Johan och Björn har kronisk pungsmärta efter sina steriliseringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.