Han spelar julmusik som sticker ut

Publicerad

Förra året var det tio år sedan en grupp folkmusiker gav ut skivan ”Jul i folkton”. Det blev starten till den populära turné som numera är ett annorlunda inslag i det enorma flödet av julmusik. Upplänningen Roger Tallroth har varit med från början.

I det enorma flödet av julmusik  så här års finns det ändå musik som sticker ut. Musikerna i Jul i folkton gräver fram julmusik som inte nödvändigt vis har en kyrklig anknytning. Musik som handlar om solvändandet och hur ljuset vänder och kommer tillbaka.

– Den här tiden har varit en viktig tid långt innan kyrkan kom in i bilden, berättar Roger Tallroth.

Vi träffas på Uppsala Konsert och kongress under en ledig dag i den annars späckade turnén som avslutas i Malmö den 18 december.

Skiva blev show

För Roger Tallroth är Jul i folkton lite av en hemvändartid. Han har varit med sedan starten, tillsammans med bland andra Ale Möller och Lena Willemark.

– Det här är andra året i rad som vi firar tioårsjubileum. I fjol var det tio år sedan vi gjorde första plattan. Sedan kom någon på den ljusa idén att göra en show runt det.

När svininfluensan härjade vintern 2009 skrev Roger en ny vers till ringdansen Morsgrisar är vi allihopa. Den kan du höra här:

Rötterna i norduppland

Roger Tallroth är uppvuxen i Huddunge i Heby kommun och bor sedan m ånga år i Uppsala. Musikintresset väcktes av en ingift farbror.

– Han gav mig min första gitarr. Han spelade dragspel och den vägen in fick jag, via gammeldans och dragspelsmusiken. Jag började spela bas med orkester hemma som 15-åring.  Sen bestämde jag mig för att satsa på musiken. Då gick jag musikhögskolan mellan -82 och -88.

Roger Tallroth har varit musiker i hela sitt yrkesliv. Sedan 27 år tillbaka spelar han i trion Väsen som turnerar över hela världen.

Gitarr är hans huvudinstrument, men han spelar även andra stränginstrument som bouzoki, ukele, mandolin, fiol, oud och kontrabas. Den här gången har Roger tagit med sig en cittern; ett femsträngat instrument som bland annat används inom irländsk folkmusik.

I klippet högst upp kan du höra Roger berätta mer om instrumentet cittern.

”Fortfarande på sandlådenivå”

– Det har alltid funnits en brinnande lust att spela. Och den finns kvar. Det tror jag är tack vare att jag påminner mig själv om varför jag började, det vill säga jag leker fortfarande väldigt mycket i musiken. Det är på sandlådenivå fortfarande, säger Roger Tallroth och skrattar.

Hur många sekunder tar det för dig att höra vilken julsång Roger spelar?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.