Miljögifter kan bidra till uppkomst av fetma. Nu kräver Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala universitet, och hennes forskarkollegor åtgärder.

Forskaren: ”Vi blir feta av miljöförstöringen”

Uppdaterad
Publicerad

Miljögifter kan bidra till uppkomst av fetma. Nu kräver Uppsalaforskare, tillsammans med forskare från hela världen, att nya kemikalier ska testas.

En grupp internationella miljöforskare, från bland annat Uppsala, anser att de har tillräckligt på fötterna för att slå fast att miljögifter kan bidra till uppkomst av fetma och störningar av ämnesomsättningen.

– Mycket tyder på att vissa miljögifterna kan styra om ”termostaten” i kroppen, det vill säga hur mycket fett som cellerna lagrar upp per kalori som äts. Vissa miljögifter kan leda till att cellerna lagrar upp mer fett, säger Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala universitet.

I fosterstadie

Forskningen visar också att vissa miljöföroreningar kan styra att stamceller utvecklas till fettceller och att detta kan ske redan hos ett foster.

– Det tyder alltså på att man kan få förändringar av de mekanismer som styr våra gener av miljögifterna redan när vi ligger i mammas mage, säger Monica Lind.

Kräver åtgärder

Under ett internationellt möte i Uppsala i höstas presenterade ett femtontal experter resultat från olika studier som pekar på att miljögifter kan bidra till fetma och störningar av ämnesomsättningen. Nu kräver forskarna att nya kemikalier ska genomgå mer omfattande testning innan de släpps på marknaden och att läkare och sjukvårdspersonal behöver mer utbildning inom området. Dessutom anser de att det ska finnas innehållsförteckning på alla varor och produkter.

– Det är inte acceptabelt att kemikalier gör oss sjuka. Vid misstanke om att miljögifter kan bidra till fetma och andra folksjukdomar  så är det väldigt viktigt att tänka på hur vi kan minska exponeringen, säger Monica Lind.

Miljögifter som kan bidra till fetma:

-Ftalater, exemeplvis DEHP

-Bisfenoler, exempelvis BPA

-Tennorganiska ämnen

– Vissa bekämpningsmedel

-Dioxin

Källa: Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.