Från och med 1 april blir assisterad befruktning för ensamstående kvinnor lagligt – men det dröjer innan första kvinnan i Uppsala kan behandlas. Socialstyrelsens riktlinjer kommer först i december. Foto: SVT

Klart för befruktning – men i Uppsala dröjer det

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag har ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning i Sverige. Men det kommer att dröja innan den första kvinnan kan behandlas inom landstinget i Uppsala län.

– Vi inväntar nya riktlinjer för utredning och bedömning  från Socialstyrelsen. Utan den vägledningen kan vi inte bedöma vem som kan komma ifråga, säger Lotta Dahl, avdelningschef på Akademiska sjukhusets reproduktionscentrum.

Från och med i dag har ensamstående kvinnor också rätt att få assisterad befruktning genomförd i Sverige. Lagförslaget presenterades i riksdagen för drygt 20 år sedan, beslutet klubbades först i januari i år och i dag träder alltså lagen i kraft.

Men trots att det kommer det att dröja innan behandlingen kan erbjudas på Akademiska sjukhuset.

Riktlinjer dröjer

Anledningen är att Socialstyrelsen har fått uppdrag av regeringen att utreda nya riktlinjer för hur bedömning och utredning ska ske av de kvinnor som söker behandling. Och den vägledningen ska vara klar först i december, enligt Socialstyrelsens presschef Maria Gåsste.

– Innan vi har fått svar på hur utredning och bedömning ska utföras kan vi inte göra några behandlingar, säger Lotta Dahl, barnmorska och avdelningschef på Reproduktionscentrum på Akademiska sjukhuset.

15-tal intresserade redan

Redan i januari när lagen klubbades i riksdagen började de första kvinnorna som var intresserade av behandlingen att höra av sig till Reproduktionscentrum.

– Det är ett 15-tal kvinnor som har hört av sig som vi har listat på en inofficiell ”intresselista”. Från och med i dag kommer vi att lista intresserade på en kölista, men den är fortfarande inofficiell eftersom vi inte kan erbjuda någon behandling så länge vi inte har några riktlinjer för hur utredningarna ska göras, säger Lotta Dahl.

Inga ytterligare pengar

Det har debatterats om hur behandlingen ska finansieras.

I Uppsala läns landsting har det beslutats att behandlingen inom landstinget ska ske inom ramen för den ordinarie verksamheten. Alltså att ensamstående kvinnor har samma rätt och förutsättningar som par som vill ha behandlingen.

– Vi har fått besked om att det under 2016 ska rymmas inom samma budget som vi har nu. Det kan innebära att väntetiden för att få behandlingen kan förlängas en aning eftersom det tillförs en patientgrupp inom redan befintlig verksamhet, säger Lotta Dahl.

Hur finansieringen ser ut i framtiden är ännu inte färdigberett ännu.

Krävs medgivande från donator

Inledningsvis finns också ett problem gällande donatorer.

Män som tidigare har donerat sperma har gett ett medgivande om att tillåta insemination för par som söker assisterad befruktning. Enligt det nya lagförslaget måste ett nytt medgivande ges när det gäller ensamstående kvinnor som vill få en donation.

– Vi inväntar en ny blankett som Socialstyrelsen också har i uppdrag att ta fram. Men vi kontaktar redan nu befintliga donatorer för att få muntligt medgivande i efterhand, och alla nya donatorer informeras om vilka olika patientgrupper som är aktuella för att ta emot sperma, säger Lotta Dahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.