Knivsta kommun ska fortsätta att växa, både Knivsta och Alsike ska få nya stadsdelar. I klippet hör du mer om planerna. Foto: SVT

Knivsta och Alsike ska få nya stadsdelar – och 3 500 bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Fram till år 2035 ska Knivsta och Alsike växa med 3 500 nya bostäder. Byggplanerna är ett led i det löfte kommunen gett staten i utbyte mot fyrspår mellan Uppsala och Stockholm. Nu har kommunen presenterat ett förslag på hur det ska gå till.

Sammanhållen bebyggelse, låga hus och nära till natur är några av ledorden i kommunens stadsutvecklingsstrategi för västra Knivsta och Alsike. Men innan strategin antas av fullmäktige ska den granskas av en medborgarpanel som utsetts av kommunen.

Medborgarrådet ska titta igenom förslaget och komma med synpunkter – mot betalning.

Uppsalapaketet

– Vi fick idén till medborgarpanel från ett studiebesök i den holländska staden Utrecht, säger Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ska klubbas igenom i höst

Fram till den 15 september kan allmänheten komma med synpunkter på förslaget, och planen är att strategin ska röstas igenom i fullmäktige innan årets slut. Därefter börjar arbetet med att ta fram detaljplaner för de olika områdena.

– Huvudstrategin är närhet och mänsklig skala. Man bygger en stad mellan två bra stationer med förutsättningar för effektiv kollektivtrafik, säger Pelle Mikaelsson, projektledare för Knivsta 2035.

Se mer i klippet.

Västra Alsike och västra Knivsta ska växa med tusentals nya bostäder. Foto: Urban minds/Knivsta kommun

Fyrspårsavtalet

Knivsta kommun tecknade år 2017 ett avtal med staten om att bygga 15 000 bostäder fram till 2057.

I utbyte ska staten se till att det blir fyra järnvägsspår mellan Stockholm och Uppsala.

Alsike ska dessutom få en ny tågstation.

I ett första skede är planen att bygga 3 500 bostäder i västra Knivsta och Alsike fram till år 2035.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet