Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en stor fördom att den rent pennalistiska pedagogiken fungerar, det är snarare tvärtom” – så säger forskaren David Bergman vid Försvarshögskolan om myterna kring militär utbildning. Foto: SVT Grafik

Kommentarsfältet efter förnedringen av värnpliktig på F16: ”En handflata i nacken är en ren skitsak”

Publicerad

En värnpliktig blev slagen av en officer på F16 efter att ha skjutit på fel tavla vid en övning. ”En handflata i nacken är en ren skitsak” tycker vissa i kommentarsfälten medan andra anser att befälet agerade helt fel.

– Det är en myt att vi lär oss av den typen av bestraffningar, säger David Bergman vid Försvarshögskolan.

”En handflata i bakhuvudet är väl inget straff...” och ”Det är allvar, inte tv-spel och skjuta hur som helst”.

Kommentarsfälten på sociala medier lyste upp efter att SVT Uppsala rapporterat om att en officer slagit en värnpliktig i bakhuvudet och förnedrat honom under en skjutövning.

”Är en missuppfattning”

Men att det skulle krävas fysisk – eller psykisk – bestraffning menar försvarsforskaren David Bergman är en myt.

– Kommentarerna bygger på en missuppfattning av att man i militär utbildning måste vara hemsk mot varandra för att hemska saker händer i krig. Logiken är att det krävs för att förbereda människor för den extrema miljö som ett krig innebär. Men det stämmer inte, säger David Bergman.

Känner du som forskare att Försvarsmakten har ett ansvar att motverka de här fördomarna?

– Försvarsmakten kan bara verka inom sin egna sfär och se till att ha den bästa utbildningen vi kan ha. Att påverka de fördomar som finns ute i samhället rår vi inte på, och det är inte heller vår uppgift, säger David Bergman.

I klippet: ”Jag reagerar för att när det kommer till värnplikten så måste man förstå allvaret” – SVT har intervjuat ”Dennis” som är en av dem som reagerade på nyheten om att ett befäl utreds för fysisk bestraffning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.