Som SVT Nyheter Uppsala har berättat tidigare har fastighetsägaren Heimstaden planer på att omvandla ett antal av de 2000 studentbostäder som finns i Flogsta till mindre lägenheter; ettor och tvåor.
Vandalisering och höga kostnader
Beskedet kom efter att fastighetsägarens kontor hade vandaliserats i januari. Enligt Heimstadens vd var sabotaget dock inte huvudorsaken till omvandlingsplanerna.
Istället handlar det bland annat om att slitaget av de gemensamma utrymmena i studentkorridorerna är så pass kraftigt att kostnaden för att ha studentbostäder blir hög.
Läs mer: ”Omvandlingen handlar inte om sabotaget”
Än så länge är det dock inte klart hur många av studentrummen som kommer att omvandlas.
– Universitetet hyr i dag 500 lägenheter och vi har ännu inte beslutat att 1500 studentrum ska byggas om. Vi vill inte ta en diskussion i media innan vi har hittat en bra lösning tillsammans, säger Pontus Rode, ägarrepresentant för Heimstaden.
”Skulle hota universiteten”
Erik Pelling (S) är kommunalråd med ansvar för bostadsfrågorna och han oroas över hur en omvandling av studentrummen kommer att påverka Uppsala som universitetsstad.
– Om vi pratar om att 1500 studentbostäder skulle försvinna så är det inte alls bra för Uppsala. Det skulle vara ett hårt slag och skulle hota våra två universitet, som är jätteviktiga arbetsgivare, säger han.
Läs mer: Uppsala studentkår kritiserar Heimstaden
”Universitetet har första tjing”
Heimstaden samtalar nu med Uppsala universitet om framtiden för Flogsta och hoppas, enligt Pontus Rode, att kunna ha ett beslut klart innan februari är över.
– Vi har pratat med universitet och gett dem första tjing på hur många bostäder de vill hyra. Vi vill först och främst tillgodose deras behov, säger Pontus Rode.
Även kommunalrådet Erik Pelling har deltagit i möten med Heimstaden för att försöka påverka omvandlingen.
– Som kommun har vi inte så många verktyg för att påverka fastighetsägaren. Det handlar om att vara väldigt tydliga med hur viktigt det här är. Jag uppfattar att mötena vi har haft hittills har varit positiva, säger han.
Vill bygga mer
Heimstaden har även planer på att bygga fler bostäder i området. Företaget har bland annat undersökt möjligheterna att förtäta mellan husen och bygga på parkeringen. För ett år sedan lämnade fastighetsägaren in en formell ansökan om planändring.
– Vi tittar på blandade bostadsformer, både hyreshus och bostadsrätter. Vi tror att små lägenheter är mest attraktiva för unga och även för vissa äldre personer. Nu väntar vi på att kommunen ska sätta ut en handläggare och se till att det händer något, säger Pontus Rode.