Turerna har varit många kring ”Brantan”, en skola som sedan 2013 har stått tom. Under perioder har beslut tagits om att försöka spara stora delar av den tidigare skolan, i planen att bygga en ny skola samt bostäder på tomten. Men trots försök har kommunen nu kommit fram till att det inte går. De lokaler som står kvar måste rivas helt på grund av det akuta renoveringsbehov som nu föreligger.
– Men vi kommer att få till en bra lösning med en ny aula, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), som varit en av de politiker som funnits med under stora delar av beslutsprocessen.
2015 när beslut togs om att försöka rusta skolan, istället för att riva den, var Erik Pelling ordförande i plan- och byggnadsnämnden.
Väggmålningen
En av anledningarna till försöken att spara aulan har grundat sig på den stora unika väggmålning som finns i den tidigare aulatrappan.
– Ja, det är ett misslyckande. Väldigt ledsamt. I synnerhet eftersom konstverket inte verkar kunna räddas, säger Erik Pelling (S).
Politisk oenighet har präglat ”Brantans” historia under de senaste åren. När det 2015 togs beslut om att försöka renovera upp den ansåg oppositionen att det fanns bättre alternativ. Moderaterna ansåg till exempel att det vid tillfället var bättre att riva hela skolan – som det nu ändå resulterat i – och Vänsterpartiet ansåg 2015 att beslutet om att stänga skolan var fel från början.
”Bra ambition”
Beslutet om att stänga skolan togs delvis på grund av ett vid tillfället sjunkande elevantal – i koppling till allt mer utnötta lokaler. Ett beslut som alltså reviderades då en elevökning sågs komma.
Hur ser du på turerna?
– Som kommun har vi ett ansvar för att värna om kulturhistoriska värden. Men ibland fungerar det inte i praktiken. ”Brantan” är ett bra exempel. Bra ambition, men inte praktiskt genomförbart.
Den nya Brantingsskolan kommer att ha plats för omkring 720 elever i årskurserna 4 till 9. Den kommer tidigast att stå klar 2022.