Man i kostym bredvid person som torkar av bord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunstyrelsens ordförande om beslutet – ”man är beredd att lämna mötesrummet för hederligt arbete” Foto: Kristian Östlund/SVT

Kommuntoppens beslut: Politikerna ska städa skolorna vid strejk

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal har varslat om strejk, efter att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal strandat. I Östhammar har kommunstyrelsens ordförande hittat en lösning: Politikerna ska ta över städningen i kommunen om städenheten går ut i strejk.

I Östhammars kommun berörs bland annat skolköket i Frösåkersskolan och städenheten av den strejk som Kommunal varslat om.

Enligt beslutet som kommunstyrelsens ordförande Fabian Sjöberg (M) fattade på torsdagskvällen skulle skolkökets personal ersättas med catering – och städenheten av kommunstyrelsens ledamöter och ersättare.

– Vi har såklart inte den kompetens som våra medarbetare har, och det går aldrig att ersätta medarbetarna med politiker på något sätt, men vi har höga krav från lagstiftningen att hålla en hög sanitär nivå. Kan vi inte upprätthålla det, så behöver vi stänga verksamheter, säger han.

”Det är oacceptabelt”

Anna Åkerlöf, lokal företrädare för fackförbundet Kommunal i Östhammar, reagerar starkt på kommuntoppens utspel.

– Det är kränkande. Våra städare är yrkesutbildade. Det är oacceptabelt oavsett vem som går in och gör det arbete vi har satt i blockad, säger hon.

Lisa Norén (S) oppositionsråd i Östhammar kommer inte bidra till att bryta strejken.

– De har svåra jobb som jag varken har kunskap eller behörighet till att utföra, säger hon.

Totalt kan cirka 5 000 personer kan komma att påverkas i landet. Strejken inleds den 18 april om Kommunal inte kommer överens om ett nytt kollektivavtal med Sveriges Kommuner och Regioner samt företaget Sobona innan dess.

I videon: ”Lämna mötesrummen och bidra med hederligt arbete” – kommuntoppen förklarar sitt beslut – och möts av kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.