ett krossat glas, flera sedlar och en tavla i en väska

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Flera byggarbetare stormar mot en 62-årig man” – hör om polisinsatsen i Stockholm som ledde till att de tre stulna tavlor från Uppsala återfanns i ett skitigt bagageutrymme i Gävle. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Konstkuppen mot Bror Hjorths hus förblev olöst – sen kom ett avgörande tips

Publicerad

2017 stals tre tavlor från konstmuseet Bror Hjorths hus i Uppsala. Stöldgodset var mystiskt borta i drygt fyra år innan polisen fick ett avgörande tips.

Det ledde till en undercoverinsats där poliser utklädda till byggarbetare grep en man i Stockholm – samtidigt som tavlorna återfanns i ett skitigt bagageutrymme i Gävle.

I februari 2017 krossades ett fönster på Bror Hjorths hus. Det var början på en lång jakt efter de tre tavlorna ”Margareta (naken)”, ”Margareta (klädd)” och ”Dansande flickor” – som stals vid kuppen.

Totalt värderades konsten till drygt fyra miljoner kronor. Men enligt experter skulle de inte gå att sälja vidare.

– Jag skulle säga att det är omöjligt att sälja de här målningarna på ett seriöst sätt, sa Knut Knutsson vid Uppsala Auktionskammare, till SVT.

Det avgörande tipset

Trots en intensiv polisjakt återfanns varken tavlorna eller de misstänkta gärningspersonerna. Tre personer häktades misstänkta för inblandning i konstkuppen, men friades kort därefter, och polisutredningen lades ned drygt två år senare.

Sen kom ett avgörande tips i slutet av 2020 då en 62-årig man kontaktade ett försäkringsbolag i syfte att återlämna tavlorna.

Ville ha hittelön – inte bli åtalad

Mannen döms nu mot sitt nekande för medhjälp till grovt häleri. Tingsrätten slår dock fast att det inte finns något som talar för att mannen varit inblandad i själva stölden utan endast agerat mellanhand.

Mannen själv menar att han endast sökte kontakt med försäkringsbolagen för att ge dem en chans att återfå tavlorna mot en hittelön – något som han gjort vid andra tillfällen.

I klippet: ”Flera byggarbetare stormar mot 62-åringen” – hör om polisinsatsen i Stockholm som ledde till att de tre stulna tavlor återfanns i ett skitigt bagageutrymme i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.