Se barnläkaren berätta om läget på Akademiska och vad man ska tänka på kring RS-viruset. Foto: SVT

Kritik mot FHM:s nya förskolerekommendationer: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av RS-virus fortsätter att öka och läget på barnsjukhuset på Akademiska är ansträngt. Då riktas kritik mot Folkhälsomyndighetens ändrade riktlinjer för förskolebarn med sjukdomssymptom.

I måndags ändrade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer då vaccinerade personer och barn under sex år kan gå till jobb respektive förskola trots vissa sjukdomssymtom.

Förändringarna fick kritik från flera regioner då spridningen av RS-viruset ökar och på Akademiska sjukhuset är läget fortsatt ansträngt. Region Uppsala har sedan tidigare en egen rekommendation om att hålla de allra minsta hemma – och även deras äldre syskon.

– Vi rekommenderar att man håller barn under sex månader hemma så mycket som möjligt, och gärna även äldre syskon, som annars skulle varit på förskola. Undvik sociala sammanhang, där små barn blandas, till exempel öppen förskola. Familjer med små barn bör fortsätta att bete sig som under covid 19-pandemin: umgås med den närmaste kretsen, hålla distans när det går, tvätta händerna ofta och nysa i armvecket, har smittskyddsläkaren Johan Nöjd tidigare uppgett.

”Känns olyckligt”

Folkhälsomyndighetens riktlinjer går alltså stick i stäv med Region Uppsalas.

Hur känns det att Folkhälsomyndigheten ändrat sina rekommendationer?

– Det känns olyckligt eftersom det är så mycket RS. Vi hade hoppats att man snarare skulle förstärka riktlinjerna. Vi förstår att Folkhälsomyndigheten har en annan infektion i åtanke med covidrestriktioner. Men våra patienter som är spädbarn blir sjukare i RS än covid så för oss var ändringarna inte så lyckade, säger Ulrika Bäckman, sektionschef vid barnakuten på Akademiska sjukhuset.

”Sjuka barn fortsatt hemma”

Folkhälsomyndigheten har tidigare uppgett att andemeningen i tidigare restriktioner ligger kvar – trots risken för RS-virus.

– Grunden är att sjuka barn ska vara hemma fortsatt. Det har vi inte ändrat på, säger Sara Byfors, enhetschef vid myndigheten.

Men om specialister inom den här typen av smitta och vård så starkt vänder sig mot ert beslut, borde ni inte ha väntat?

– Tajming är svår, såklart, man kan alltid vänta. Men för barnen är förskolan en viktig miljö. Det är olika överväganden, men vi har landat i att vi tycker att det här är en väg framåt.

I klippet: Se barnläkaren berätta om läget på Akademiska och vad man ska tänka på kring RS-viruset.

Fakta och riktlinjer:

  • RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret. Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.
  • Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård. I övrigt är god handhygien ett bra sätt att undvika smitta, och för de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling.

Sedan 20 oktober har smittskyddsläkare i Uppsala skärpt rekommendationerna för barn under sex månader:

  • Håll barn under sex månader hemma så mycket som möjligt.
  • Låt även äldre syskon som går på förskola vara hemma, för att undvika smitta sina småsyskon.
  • Undvik sociala sammanhang där man träffar andra små barn, exempelvis öppna förskolan.

Det finns, till skillnad från under covid-19-pandemin, ingen rekommendation om att kontakta vården för att provta sig. De som kommer att provtas är de barn som är mycket svårt sjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Region Uppsala och 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.