I Sverige föds omkring 20 barn med obotliga sjukdomen cyskis fibros varje år. Det är en ärftlig sjukdom som drabbar de slemproducerande organen, till exempel lungor och bukspottskörtel.
– Om man får diagnosen för sent kan det innebära att barnen redan har ett sämre nutritionsläge, sämre vikt, brist på viktiga vitaminer och fettsyror som tar en tid att återhämta till normalnivå, säger Christina Krantz, specialistläkare på Akademiska barnsjukhuset.
Inte tillräckligt tydliga positiva effekter
Flera andra europeiska länder är har ett screeningsprogram för sjukdomen men enligt Socialstyrelsen finns det inte tillräckligt stöd i Sverige för att screeningen skulle ha tydliga positiva effekter på sjukdomen.
– Just nu har Socialstyrelsen skickat förslag på att de kommer att säga nej. Den rekommendation som vi tagit fram finns ute på remiss och det finns möjlighet att lämna synpunkter på den fram till den 24 september, säger Mattias Fredricson, enhetschef på enheten nationella riktlinjer och screening på Socialstyrelsen.
Detta är cystisk fibros
Cystisk fibros är en ovanlig sjukdom som innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än det ska vara. Främst påverkar det lungorna och mag-tarmkanalen. Sjukdomen är livslång, men det finns behandling som gör att många av besvären minskar.
Källa: 1177