Kvinna med glasögon sitter på en soffa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka konsekvenser sena adhd-diagnoser hos kvinnor kan innebära. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Kvinnors adhd-diagnos försenas ofta

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att flickor och kvinnor i snitt diagnostiseras med adhd fyra år senare än pojkar och män.

– Nästan 99 procent av tidigare forskning har fokuserat på pojkar och män, säger Lotta Borg Skoglund, docent och överläkare i psykiatri vid Uppsala universitet och huvudansvarig för studien.

Studien visar också att flickor och kvinnor har fler vårdbesök, ökad samsjuklighet, till exempel ätstörningar och ångest, och får fler typer av läkemedel utskrivna innan de får sin adhd-diagnos.

– De kämpar i väldigt många år innan de får sin diagnos. De hoppar runt, söker svar och blir ofta missförstådda i sina symptom, säger Lotta Borg Skoglund, som också driver den privata mottagningen Smart Psykiatri.

Kan påverka psykisk hälsa i generationer

Forskarna hoppas kunna bidra med kunskap som gör att flickor och kvinnor fångas upp tidigare inom olika delar av hälso- och sjukvården.

– Genom att hitta dem i tid har vi möjlighet att påverka den psykiska hälsan i generationer framöver, säger Lotta Borg Skoglund.

Framför allt hoppas hon att flickor och kvinnor som kan ha eller har adhd får den hjälp de behöver.

– När flickor och kvinnor signalerar att någonting är fel – då ska vi lyssna på dem, säger hon.

OM studien

  • Studien heter Time after time och genomfördes av GODDESS ADHD, en internationell och tvärprofessionell forskargrupp som utgår från Uppsala universitet.
  • Studien är en befolkningsbaserad tvärsnittsstudie baserad på data från Region Stockholm.
  • Resultatet visade att en genomsnittlig ålder för adhd-diagnos är 23,5 år hos kvinnor jämfört med 19,6 år hos män.
  • Totalt inkluderade studien 85 330 personer och omfattade en period på 10 år, från 1 januari 2011 till 21 december 2021.
  • Flickor och kvinnor med adhd hade i större utsträckning kontakt med psykiatrivården innan diagnos, jämfört med pojkar och män med adhd samt flickor och kvinnor utan adhd.
  • Flickor och kvinnor med adhd använde också ångestdämpande läkemedel och led av ångest och affektiva störningar i större utsträckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.