Studien visar också att flickor och kvinnor har fler vårdbesök, ökad samsjuklighet, till exempel ätstörningar och ångest, och får fler typer av läkemedel utskrivna innan de får sin adhd-diagnos.
– De kämpar i väldigt många år innan de får sin diagnos. De hoppar runt, söker svar och blir ofta missförstådda i sina symptom, säger Lotta Borg Skoglund, som också driver den privata mottagningen Smart Psykiatri.
Kan påverka psykisk hälsa i generationer
Forskarna hoppas kunna bidra med kunskap som gör att flickor och kvinnor fångas upp tidigare inom olika delar av hälso- och sjukvården.
– Genom att hitta dem i tid har vi möjlighet att påverka den psykiska hälsan i generationer framöver, säger Lotta Borg Skoglund.
Framför allt hoppas hon att flickor och kvinnor som kan ha eller har adhd får den hjälp de behöver.
– När flickor och kvinnor signalerar att någonting är fel – då ska vi lyssna på dem, säger hon.
OM studien
- Studien heter Time after time och genomfördes av GODDESS ADHD, en internationell och tvärprofessionell forskargrupp som utgår från Uppsala universitet.
- Studien är en befolkningsbaserad tvärsnittsstudie baserad på data från Region Stockholm.
- Resultatet visade att en genomsnittlig ålder för adhd-diagnos är 23,5 år hos kvinnor jämfört med 19,6 år hos män.
- Totalt inkluderade studien 85 330 personer och omfattade en period på 10 år, från 1 januari 2011 till 21 december 2021.
- Flickor och kvinnor med adhd hade i större utsträckning kontakt med psykiatrivården innan diagnos, jämfört med pojkar och män med adhd samt flickor och kvinnor utan adhd.
- Flickor och kvinnor med adhd använde också ångestdämpande läkemedel och led av ångest och affektiva störningar i större utsträckning.