Visste du att du kan göra pannkakor av sur mjölk? Foto: SVT

Livsmedelsverket: ”Det är dumt att vaska mjölk i onödan”

Publicerad

Förra året kom rötmånaden redan i början av juni på grund av varmt och fuktigt väder. I år ser den ut att försenas som en effekt av kylan.

Det är just kombinationen av värme och hög luftfuktighet som bidrar till rötmånadens ankomst. Den månad då man ska vara extra försiktig med sina livsmedel och hygien.

– Generellt kan man väl säga att den brukar komma i slutet på juli. Förra året var den ju extra tidig så vi kanske hamnar någonstans mittemellan i år, säger Jakob Ottoson, mikrobiolog vid Livsmedelsverket i Uppsala.

Rötmånaden vill ha det varm och fuktigt

För att rötmånaden ska slå till så krävs det att det är över 25 grader varmt och fuktigare luft än normalt. Det är framförallt färsk frukt och grönsaker, mejeriprodukter och bröd som påverkas.

– Generellt ska man tänka på att förvara sina livsmedel i kylväska vid längre transporter, hålla koll på bäst-före datum och synligt mögel. Vissa frukter och grönsaker går det bra att skära bort möglet på och sen äta, säger Jakob Ottoson.

Annars är det generella hygienrekommendationer som Livsmedelsverket hänvisar till, så som att inte lägga färdig mat där man skurit rått kött eller att man tvättar händerna noga och ofta för att inte blir sjuk.

– Man kan också vara lite extra försiktig vid hantering av fisk och skaldjur, köttfärs och osyrade mjölkprodukter, säger han.

Laga pannkakor på gammal mjölk

Sur mjölk behöver dock inte betyda dålig mjölk.

– Det många kanske inte vet är att man faktiskt kan använda sur mjölk så länge den inte har klumpat sig. Bland annat kan du göra pannkakor på mjölken utan problem. Det är dumt att vaska mjölk i onödan, säger Jakob Ottoson.

I klippet ovan får du tips om fyra saker man ska tänka på när rötmånaden väl slår till.

Här är Livsmedelsverkets rekommendationer:

Varma och fuktiga dagar trivs bakterier och mögel som kan göra oss sjuka allra bäst. Genom att ta hand om maten rätt kan du både minska matsvinnet och risken för att bli sjuk.

  • Håll maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.

När du kommer hem

  • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
  • Kontrollera ditt kylskåp. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
  • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
  • Genomstek alltid kyckling och köttfärs.
  • Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!

På utflykt, på landet eller i båten

  • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar. Tvätta händerna innan du ska laga mat, efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.