Foto: Christine Olsson / TT

Ovanligt tidigt utbrott av RS-virus – flera spädbarn på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Flera sjukhus i landet har noterat en spridning av det så kallade RS-viruset under sommaren – ett virus som brukar vara vanligast under vintern. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har redan fem barn vårdats på grund av RS.

RS är ett förkylningsvirus som kan slå hårt mot små barn, då det till exempel kan ge hosta och problem med andningen.

Under coronapandemin har viruset knappt fått någon spridning alls. Totalt rapporterades 195 fall under säsongen 2020/2021, vilket är det lägsta antalet sedan RS-smittan började registreras för 20 år sedan. Under vintersäsongen 2018/2019 registrerades 7 312 fall.

– Vi tror att det låga antalet fall förra vintern beror på restriktionerna och att människor försökte isolera sig, då spreds inte smittan, säger Erik Normann, chef på neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Färre immuna

Men sedan restriktionerna lättat har flera sjukhus i landet rapporterat in fall där småbarn behövt vård på grund av RS-virus. En förklaring till att RS-fallen kommer så tidigt tros vara just att det var få fall förra säsongen.

– Då blir färre immuna och smittan sprids när man börjar umgås igen, säger Erik Normann som framhåller att det nu gäller att värna om de nyfödda lite extra.

– Känner man sig minsta sjuk ska man inte umgås med andras spädbarn. Vi har varit duktiga på att skydda de äldre från covid-19 och det är faktiskt lika viktigt att vi redan nu ser till att skydda våra nyfödda mot RS-virus.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

RS-virus ger förkylningssymptom

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret. Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.

Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård

  • God handhygien är ett bra sätt att undvika smitta.
  • För de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.