Barnpsykologen Paulina Rodriguez Milovic står i ett rum med stolar i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt barnpsykologen Paulina Rodriguez Milovic kan man till exempel säga: ”Just nu är det många människor som tillsammans kämpar för att få slut på våld och krig”. Foto: William Kvist/SVT

Lista: Så pratar du med barn i kris

Publicerad

Gängvåld, krig och ekonomiskt utmanande tider. I stunder av kris kan det vara nödvändigt att prata med ens nära för att finna stöd – men hur pratar man med barn?

– Som förälder ska man inte blanda ihop sitt behov av att prata med sitt barns behov, säger barnpsykologen Paulina Rodriguez Milovic.

Enligt Paulina Rodriguez Milovic, psykolog vid centrala barn- och elevhälsan vid Uppsala kommun, är det viktigt att tänka på hur man ställer frågor till barn i kristider.

– Istället för att fråga fluffiga stora frågor, som ”Tycker du att det här är läskigt?” så kan man istället fråga ”Hur pratar du med kompisar om det här?”. Det gör att man lättare kan förstå hur barn tänker i situationen.

Men när passar det att prata med barnen om kriser?

– Många föräldrar tänker att ”Vi tar det vid gosandet inför nattningen” och då säger jag som psykolog ”låt bli att göra just det”. När man ska sova ska man fokusera på att gå in i sömnen på ett lugnt och fint sätt, säger Paulina Rodriguez Milovic.

Vilka ord ska man använda?

– Generellt sett ska man hålla sig ganska konkret – och att man tonar ned de här riktigt läskiga orden som ”katastrof” eller ”fruktansvärd”.

I klippet: Hör barnpsykologens tre bästa tips för hur man pratar med barn i kris.

sidor och nummer att ringa för råd och stöd i kris:

Bris – telefonnummer: 116 111

Krisinformation – webbplats: krisinformation.se

Lilla rädda barnen– webbplats: lilla.raddabarnen.se

Nationellt krisinformationsnummer: 113 13

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.