Flera ljusstrålar skjuter upp från marken, och några genomskinliga cylindrar står runt om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ljuspelaren vid Uppsala slott och hör Peder Bjurman berätta om ”kontakten med yttre rymden”. Foto: Kristian Östlund/SVT

Ljuspelare lyser i Uppsala – 600 meter upp i luften

Uppdaterad
Publicerad

I samband med konstfestivalen Otherworldly Art i Uppsala så tänds installationen Interlude. 12 stycken himlalampor bildar en ljuspelare flera hundra meter upp i luften.

– Det är ett stort och spektakulärt verk där vi ska åkalla en högre intelligens ifrån rymden är det tänkt, med hjälp av publiken, säger Peder Bjurman som är konstnären bakom verket.

Musikern David Byrne nämnde en gång att det endast behövs tolv människor för att förändra världen och det valde konstnären Peder Bjurman att ta fasta på när han skapade ljuskonstverket Interlude.

– Jag ville samla min frustration över att hatet ökar i samhället, polariseringen och klyftorna – den stora klimatnonchalans som bedrivs, säger Peder Bjurman.

Skicka ljud ”ut i rymden”

Verket är byggt på att besökarna ska integrera genom att ställa sig på sensorplattor. Genom att kliva på en platta så triggas både ljus och musik.

– När man kliver på knappen så tänds ljuset i en färg eller så skapas en personlig puls som skickas ut i rymden och så kommer ett specifikt ljud, säger Peder Bjurman.

Visslingar inspererade

Musiken för verket har skrivits av Jin Mustafa och det var flera delar som gav inspiration för henne när hon skulle tonsätta installationen Interlude.

– Jag har inspirerats av olika signalljud såsom visslingar men också flöjt, kommunikativa ljud. Dessutom elektriska detaljer som för tankarna till sci-fi, säger Jin Mustafa.

Ljusstrålen kommer synas fram till kl 22:00 ikväll på borggården till konstmuseet i Uppsala.

I klippet: Se den 600 meter höga ljuspelaren vid Uppsala konstmuseum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.