Det började under gymnasiet. Malin Fröling gick ofrivilligt ner i vikt och fick positiva kommentarer från sin omgivning om att hon såg snygg och vältränad ut. Komplimangerna gav henne en kick och stärkte hennes självförtroende, men det blev också starten på en ond spiral.
– Den positiva kicken jag fick i början klingade snabbt av och byttes ut mot ångest, träningstvång och förbud. Jag försökte bli frisk på egen hand, men började i stället hetsäta i smyg. Maten blev ett sätt att hantera jobbiga känslor, säger Malin Fröling.
Viktigt att söka hjälp
I dag är Malin frisk sedan många år tillbaka. Hon arbetar i Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar, med att hjälpa andra människor som drabbats.
– Idag tror jag många jämför sig med andra på sociala medier och det förvärrar tillståndet. Det viktigaste är att våga söka vård och inte sitta ensam med sina tankar och känslor. Ätstörning är en sjukdom som kräver behandling och det går att bli frisk, säger Malin Fröling.
Har du erfarenheter av ätstörningar – som själv drabbad eller närstående?
Hör gärna av dig genom att mejla vår reporter Antonios Antoniadis. Du har alltid källskydd.
Har du problem med ätstörningar? Här kan du söka hjälp
Det finns hjälp att få om du eller någon i din närhet har en ätstörning. Utöver den vanliga vården finns en rad organisationer man kan ta kontakt med för att få stöd och rådgivning. Här är några kontaktvägar online:
Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.
Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.
Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende
Ätstörningszonen – Stöd och råd på chatt eller mejl.