Arkivbild: En ordningsvakt sköts vid Birger Jarl i december 2021 Foto: Utryckning Uppsala

Man frias – misstänktes ha skjutit ordningsvakt utanför Birger Jarl

Uppdaterad
Publicerad

I december 2021 sköts en ordningsvakt som var på väg till nattklubben Birger Jarl i Uppsala. Han ska ha skjutits av en man som färdades på en elsparkcykel, med två skott i benen. Nu frias den man i 20-årsåldern som varit misstänkt för mordförsök.

Ordningsvakten blev skjuten utanför sin arbetsplats Birger Jarl sent på kvällen den 18 december 2021. Han fördes till sjukhus för vård och överlevde, men lever enligt domen idag med flera skador.

Först i mars i år väcktes åtal mot den man i 20-årsåldern som misstänktes ha avlossat skotten. Uppsala tingsrätt friar nu mannen från misstänkt mordförsök.

”Mycket besvärande” bevis

Rätten konstaterar att det finns bevis som talar för att mannen i 20-årsåldern är skyldig till skjutningen. Bland annat att han haft motiv då han tidigare hamnat i konflikt med ordningsvakten och blivit portad från nattklubben. Hans signalement har också bekräftats av vittnen på plats. Däremot finns inget ”otvetydigt utpekande” av honom, enligt rätten, och inte heller NFC:s tekniska analyser bevisar att han är skytten.

Slutligen menar Uppsala tingsrätt att bevisen sammantaget är ”mycket besvärande” för mannen i 20-årsåldern, men att det inte är ställt utom rimligt tvivel att han är den som skjutit ordningsvakten.

Påverkad i barns närvaro

Mannen döms istället till 2,5 års fängelse för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott, för att i början av 2023 ha haft en halvautomatisk pistol och ammunition i Sävja, samt varit påverkad – i barns närvaro.

Ordningsvakten, som inte får något skadestånd, har enligt domen inte kunnat återvända till sitt jobb.

Se hur det såg ut natten då skjutningen inträffade:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.