• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Många har hört av sig med kritik mot kulturdirektören Anna Söderbäck via sms, mail och i kommentarsfält på sociala medier. Foto: SVT/skärmdump facebook

Många kritiska mot ”nakenkritiken”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot bilderna på de nakna människokropparna på byggnaden Eldarens fasad har i sin tur väckt en hel del kritik.

Efter att SVT Nyheter Uppsala rapporterade om landstingets kulturdirektör Anna Söderbäcks kritik mot väggpanelerna på byggnaden Eldaren har bland annat Dagens Nyheter uppmärksammat diskussionen. Även i olika kommentarsfält har hennes uttalanden väckt debatt.

– Jag upplever att debatten är väldigt ytlig, att man gärna hittar någon att skjuta på utan att egentligen bry sig om varför man skjuter, säger Anna Söderbäck.

Läs mer: Naken konst kritiseras av kulturdirektören

Eldaren kallas den byggnad i centrala Uppsala som landstingets ledningskontor, samt kultur och bildning, nyligen flyttat in i som hyresgäster.

Anna Söderbäcks kritik bottnar i att hon anser att väggpanelerna är homogena och sänder ut fel signal om människorna som arbetar i huset. Att panelerna inte speglar den mångfald som finns varken inom landstinget eller på gatan utanför.

”Jag är pryd och gammaldags”

Under helgen som gått har Anna Söderbäck mött reaktioner från alla möjliga håll. I mejl, sms, och i mängder av trådar på sociala medier har folk uttryckt sin kritik, säger hon. Hon upplever att kritiken kommer från tre olika grupperingar.

– Dels är det, som jag tolkar det, rasister av något slag. I det andra fallet är det rasifierade, där man anser att jag som vit kvinna inte ska stå och säga saker. Jag har inte rätt att göra det i princip.

I det tredje fallet handlar det om kulturelit, enligt Anna Söderbäck, som kan ha reagerat på själva rubriken ”Naken konst kritiseras av kulturdirektör”.

– Man kritiserar att jag är pryd och gammaldags, jag hävdar snarare att bilderna är gammaldags och inte ligger i tiden. Utan att vi som normkritiska människor år 2016 borde ha ett annat bildideal, det är det jag vill ifrågasätta, varför de ser ut som de gör, inte nakenheten.

Varit ledsen och haft magont

Angående kritiken från personer som beskriver sig som rasifierade, tycker du att du har rätt att prata om de här bilderna?

– Jag tycker att alla människor har rätt att ta ställning för det man tror är bra. Jag säger inte att vi har lyckats inom landstinget. Men vi har en strävan och det måste ändå vara bättre än att inte diskutera saker alls. Dels har vi ett uppdrag från riksdag och regering att jobba med mångfald, jämställdhet och integration, det är inte något som är PK (politiskt korrekt, reds anm), det är bara något man måste göra, som samhället ser ut idag.

Anna Söderbäck säger att hon blev jätteöverraskad över att så många kritiserat henne över att hon är vit kvinna, och att hon skulle vara kränkt. Hon säger också att hon haft ont i magen hela helgen och varit ledsen, men att hon inte känt sig hotad.

– ”Att behöva se en vit kvinna stå där och ondgöra sig över vackra kroppar äcklar mig”, att läsa det förvånade mig jättemycket. Det är obehagligt att nätet har den tonen det har utan att ta reda på vad som egentligen ligger bakom det en människa säger.

Politiker och kollegor positiva

Samtidigt betonar kulturdirektören att hon fått många positiva reaktioner från olika politiker och kollegor som stöttar henne och tycker det är bra att hon uttalat sig.

– Jag står ju inte för det som person utan för kultur och bildning. Det är ju våra projektledares åsikter som jag förmedlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.