Ett 50-tal personer kom för att hedra Fadimes minne. Foto: SVT

Många slöt upp för att hedra Fadime

Uppdaterad
Publicerad

Kommunpolitiker, landshövdingen och ett 50-tal besökare trotsade dagens kyla för att ta sig till Gamla kyrkogården i Uppsala, där Fadime Sahindals årsdag uppmärksammades.

– Det är viktigt att hylla Fadime varje år för att utmana politiker och andra myndigheter, sa Sara Mohammad, ordförande i GAPF i öppningstalet.

Fadime Sahindal blev hedersvåldets ansikte när hon för 16 år sedan, blev skjuten av sin pappa med två skott i huvudet efter att hon vägrat bli bortgift.

Idag samlades ett 50-tal personer vid hennes grav för den årliga kransnedläggningen, som är en del av Fadimedagarna som organiseras över hela Sverige mellan den 18 januari och den 21 februari. Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime står som huvudarrangör.

Flera talare

– Det är viktigt att ha minnesdag för Fadimes kamp för frihet och kärlek. Men också för att påminna politiker om tusentals utsatta flickor och pojkar som lever under samma omständigheter som hon gjorde.

Sara Mohammad, ordförande i GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime. Foto: SVT

Vad betyder det att så många kommer hit för att hedra hennes minne?

- Jag har stor respekt för allt stöd vi får.

Ceremonin började med att man spelade U2:s låt One, som var Fadimes favoritlåt. Som sedan följdes av tal från Sara Mohammad, landshövdingen Göran Enander och det moderata kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M).

– Jag önskar att du Fadime hade fått upplevt kraften i Meetoo-kampanjen. Du hade säkert välkomnat debatten, men du hade nog inte varit nöjd, inledde landshövdingen sitt tal.

Landshövdingen Göran Enander höll tal under minnesceremonin. Foto: SVT

”Vänd dem inte ryggen”

Fredrik Ahlstedt (M) gick in på vadkommunen, polisen och socialtjänsten kan göra för att tillsammans komma tillrätta med problemen runt hedersförtryck.

– Vi är ju inte nöjda. Jag tror ingen som är här idag är nöjd. Hedersvåld och förtryck ska bekämpas, alla har en uppgift i det arbetet, både politiker och tjänstemän, men även alla vi i samhället, sa Ahlstedt.

Sara Mohammad, GAPF, tillsammans med landshövdingen Göran Enander efter kransnedläggningen. Foto: SVT

Sara Mohammad från GAPF, har varit med arrangerat minnesdagen sedan starten 2003. Samtidigt som hon känner tacksamhet för allas engagemang, så känner hon sig kluven.

– Tyvärr har hedersvåldet ökat och inte minskat. Ena sidan av mitt hjärta är glad, samtidigt känner jag mig verkligen bedrövad över att situationen är tvärtom mot vad vi har tjatat om för politikerna. Hjälp den här utsatta målgruppen, vänd dem inte ryggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.