Så vill de göra Uppsala självförsörjande på frukt och grönt

Publicerad

Om var tioende villaägare gjorde om gräsmattan i sin trädgård till en så kallad permakulturodling skulle länet bli självförsörjande på frukt och grönt under högsäsongen. Det menar Max och William Whitman, grundare till projektet Ultuna Permakultur.

– Vi vill omvandla döda gräsmattor till levande ytor som faktiskt ger något tillbaka till människorna, säger de.

Projektet Ultuna Permakultur har pågått sedan våren 2020. Då började bröderna Max och William Whitman, som båda studerat bland annat miljövetenskap och odlingstekniker, att omvandla en tom gräsyta till en matpark på 3 600 kvadratmeter. Matparken gav förra året en avkastning på 4,5 ton mat. Nu vill de sprida konceptet vidare.

– I städerna i dag finns stora ytor som inte fyller någon funktion och som kommuner och privatpersoner lägger tid och resurser på att bara klippa ner. De ytorna vill vi omvandla till odlingsmark som kan ge mat till invånarna, säger Max Whitman, medgrundare till Ultuna Permakultur.

Vill odla mat mitt i staden

Påståendet att det är möjligt att göra Uppsala län självförsörjande är baserat på uträkningar från ytan av Uppsalas villatomter och avkastningen från bröderna Whitmans odlingsmetod. Konceptet permakultur handlar om att arbeta med processer och ekosystem som imiterar naturens egna kretslopp. Visionen är att odla mat, mitt i stan.

– För att leva mer hållbart behöver vi odla mer mat i städerna, där människorna och efterfrågan finns, säger William Whitman, medgrundare till Ultuna Permakultur.

I klippet: Se hur bröderna Whitmans matpark vuxit fram från kal gräsmatta till odling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.