• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Miljonstöd till företag som printar i 3D

Uppdaterad
Publicerad

Tillverkning av produkter med så kallad 3D-printning är något som hör framtiden till. SVT har besökt ett Uppsalaföretag som utvecklat 3D-printning i metall och som nu fått över 4 miljoner i stöd.

3D-printning är på frammarsch med stora steg. På Uppsalaföretaget VBN Components utvecklar man 3D-printning i metall och det är företagets stolthet hittills. Man sprider ut ett metalliskt pulver i tunna skikt och bestrålar det med laser med hög effekt. Det metalliska pulvret smälter ihop som en svetsfog.  Det kan till exempel bli en snäckfräs som i sin tur ska skära ut kugghjul åt Volvo. Överskottspulvret blästrar man bort och  pulvret återvinns och kan bli nya produkter. 

– Det är mycket enklare att tillverka svåra detaljer, det vill säga komplexiteten och funktionaliteten i detaljer blir mycket högre och komponenterna håller dubbelt så länge, säger Ulrik Beste, företagets teknisk chef.

4 miljoner i stöd

Företaget har inriktat sig på att tillverka nötningståliga material och nu ska man utveckla 3D-printning i rostfritt . För det har Energimyndigheten beviljat stöd på över 4 miljoner kronor till Uppsalaföretaget. Det sparar väldigt mycket material och det kommer alltså mycket närmare en färdig form och du behöver inte borra eller fräsa och det är en vinst som kommer direkt. Om vi printer ett ämne till en snäckfräs så har vi 0,5 procents spill och traditionellt kanske man har 50 procents spill, säger Ulrik Beste.

”Paradigmskifte”

Just nu är det närmast idéerna hos kunderna som är begränsande i vad man gör i 3D-printning, enligt företaget som räknar med att expandera kraftigt i framtiden i takt med att tekniken slår igenom på världsmarknaden.

– Det här är ett paradigmskifte. Oavsett vem som gör det så kommer det. Jag tror att produktionen delvis fortfarande kommer att befinna sig i Asien men delar av den produktionen kommer att flyttas tillbaka till Europa och det handlar om komponenter och delar som är lite komplicerade i sin form, säger företagets vd Martin Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.