För drygt två veckor sedan berättade SVT Nyheter Uppsala om den kristusstaty som hittats i en åker i Börje utanför Uppsala. Flera av tipsen som strömmade in pekade på att den kunde ha stått i Lena kyrka i Vattholma.
”Herren hade hål i huvudet”
Där trodde många att mysteriet var över. Via en person som var med när statyn grävdes ner i åkern är det nu klarlagt vem som ägde den innan den kördes ut till åkern.
– Jag minns mest att vår herre hade hål i huvudet och att fåglar flög ut och in. Det var ganska roligt när man var tio år, säger Erik Alsén, vars far Allan fick ta hand om statyn innan den grävdes ner.
Först stod den på en deponi vid Librobäck, sedan flyttades den till en ladugård i Husbyborg. Ingen ville riktigt ha statyn, minns Erik.
– Den skulle helt enkelt bort. Han höll ju på med byggnation så det kan ju ha varit att man rev någonting inne i stan. Jag har en känsla av att den kom inifrån Uppsala.
Och teorin om att den skulle komma från Lena kyrka ger han inte mycket för.
– Då skulle det ju ha åtgärdats och bara återlämnats dit. Problemet var ju inte att äga den, utan att bli av med den.
Brevväxlingar öppnar upp för alternativ
Det finns också alternativa teorier kring varifrån statyn har kommit. Martin Dyfverman i Örebro är barnbarns barn till konstnären Carl-Johan Dyfverman som gjorde en liknande kristusbild till Hagby kyrka och har hittat intressanta brevväxlingar som tyder på att hans släkting sålt fler statyer till trakterna kring Uppsala.
– Jag har hittat ett brev från Hagby kyrka, som vill ha en ny kristusbild levererad, eftersom den gamla var defekt. Det skulle ju kunna betyda att man ville bli av med den tidigare. Ett annan beställning är gjord från S:t Petri kapell i Uppsala, som inte står kvar idag, säger Martin Dyfverman.
Däremot kan hans farfars far inte ha tillverkat skulpturen som stod i Lena kyrka, eftersom han inte var verksam när den köptes in 1865.
Följ fortsättningen i historien om Jesus via SVT Nyheter Uppsala.