Sara Mohammad, ordförande för riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. Foto: TT

Misslyckat försök att mäta hedersförtryck – Sara Mohammad: ”Besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ville veta hur utbrett hedersrelaterat våld och förtryck är och gav Socialstyrelsen i uppdrag att utreda. Drygt två år senare kommer rapporten. Men utan svar på frågan.

– Det gör mig besviken, säger Sara Mohammad, grundare av GAPF.

Sara Mohammad är grundare av riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF). Hon säger att hennes organisation inte är i så stort behov av siffror, GAPF vet hur verkligheten ser ut.

– Däremot, för att regeringen ska sätta in resurser och åtgärder och för att de politiska partierna ska ta frågan på allvar, behövs siffror, säger Sara Mohammad.

För två år sedan, 2017, fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att kartlägga omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck i alla åldersgrupper i Sverige. Man skulle även redovisa hur vanligt det är med barnäktenskap och tvångsäktenskap

Men Socialstyrelsen konstaterar nu att uppdraget ”inte har varit möjligt att genomföra inom ramen för föreliggande rapport”.

De uppgifter som finns om hedersrelaterat våld kan inte läggas till grund för en säker beskrivning av omfattningen nationellt, enligt myndigheten.

Hedersförtryck mäts olika

Exempelvis har ytterst få kommuner kartlagt hedersförtryck och våld. Även myndigheter man vänt sig till har haft mycket begränsad information om omfattningen.

”Hedersrelaterat våld och förtryck mäts på olika sätt och med olika mätmetoder, vilket innebär att resultaten inte är jämförbara”, skriver Socialstyrelsen.

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, är kritisk till att den slutsatsen presenteras först nu.

– Det är väldigt beklagligt att kartläggningen uteblir och det är märkligt att vi får det här svaret efter två års tid. Man tycker ju att ett sådant svar hade kunnat komma tidigare, säger han.

Enligt GAPF ökar problemet med hedersförtryck och våld.

Siffrorna har ökat gigantiskt hos oss och andra organisationer som vi samarbetar med, men också grovheten i våldet. Sättet man skadar och dödar på har blivit mycket tydligare, att det här handlar om min heder, säger Sara Mohammad.

Förtroendet raseras

Flera undersökningar gör gällande att hedersförtrycket är utbrett. I fjol visade en kartläggning som genomfördes bland niondeklassare i landets tre största städer att mellan 7 och 20 procent av ungdomarna lever med hedersrelaterade normer och förtryck.

För att kunna uttala sig om hedersrelaterat förtryck och våld på nationell nivå behövs enligt Socialstyrelsen en nationell befolkningsundersökning i kombination med datainsamling från flera andra källor. Det lär dröja.

Johan Forsell (M) varnar för konsekvenserna.

– Som jag ser det har vi växande problem i Sverige kring hedersbrottslighet. Det här riskerar att innebära att det blir svårare att genomföra nödvändig lagstiftning, säger han.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) kommenterar den uteblivna kartläggningen skriftligt:

”Det är olyckligt att det inte har gått att få fram hur stor omfattningen av problemet är på nationell nivå. Det är viktigt med kunskap om hur utsattheten ser ut för att kunna förbättra samhällets stöd. Samtidigt råder ingen tvekan om att det finns stora problem”, skriver hon.

Hit kan du vända dig

Kvinnofridslinjen

Nationellt centrum för kvinnofrid bemannar på uppdrag regeringen telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse men du ändå behöver kontakt med sjukvård går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Bris

För den som är under 18 år går det att ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma så länge den som ringer in inte berättar vad den heter eller var den bor. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via e-post.

Nationella hjälplinjen

Hjälplinjens telefonjour har öppet mellan 13.00 och 22.00 varje dag. Hit kan du vända dig om du befinner dig i en kris och är i behov av samtalsstöd. Samtalet är helt anonymt och kostar som ett vanligt telefonsamtal.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.