Bilden till vänster föreställer legionella. Kommunen har beslutat att inte ta in nya vårdtagare på boendet innan provsvar kommit. Foto: TT/SVT

Misstänkt legionellasmitta på korttidsboende

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av misstänkt legionellasmitta har upptäckts vid Vipängens korttidsverksamhet. Uppsala kommun har därför beslutat att tillfälligt inte ta emot nya vårdtagare till Vipängen under den tid då prover tas vid kranar i hela fastigheten.

Vipängens korttidsverksamhet tar tillfälligt inte in vårdtagare efter att misstänkt legionellasmitta har upptäckts, det skriver Uppsala kommun i ett pressmeddelande.

– Vi fick information igår från smittskyddsenheten på Region Uppsala att de fått in en patient som drabbats av legionella som bor på det aktuella korttidsboendet, säger Patrik Brodd på miljöförvaltningen vid Uppsala kommun.

LÄS MER: Smittades av legionella på Ackis

Man har nu tagit prover på varmvattnet för att säkerställa att inte fler riskerar att smittas. Utöver provtagning ska vattenledningarna hetspolas. Dagligen ska alla tappställen, det vill säga alla kranar, spolas.

Avstå duschning

– Det kommer inte vara möjligt att duscha i helgen, vi tar nu kontakt med anhöriga till de som bor på korttidsboendet, säger Marja Hedin, avdelningschef för förebyggande och jour i Uppsala kommun.

Merparten av de som tillfälligt bor på boendet är över 65 år.

– Vi vet inte om smittan kommer från vårdboendet, på tisdag ska vi få det preliminära svaret på provet, säger Patrik Brodd, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Kan dricka vattnet

Han säger att boendet nu säkerställer att man följer de hygienrutiner för att undvika vidare smittospridning.

– Det är främst duschningen som kan vara den stora smittospridaren, eftersom legionella sprids genom att man andas in små vattendroppar genom ånga. Det är ingen fara att dricka vattnet och inte farligt att tvätta händerna.

Legionella kan växa till i vattensystemet i fastigheter om vatten blir stillastående under lång period eller har för låg temperatur.

Legionella

Legionärssjuka, legionella, är en svår lunginflammation som drabbar mellan 100 och 150 personer i Sverige per år. Den smittar genom att man andas in små droppar med förorenat vatten. Behandlingen är antibiotika. Ibland behövs sjukhusvård.

Legionärssjukan yttrar sig som lunginflammation med hög feber, huvudvärk, muskelvärk, påverkad andning och torrhosta. Diarré och psykisk påverkan med förvirring förekommer.

Tiden från smitta till insjuknande är vanligen mellan fem och sex dygn.

Källa: www.1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.