– 1900-talet var en ganska dålig tid för mjöd. Det som funnits har inte varit bra och det mesta som kallats för mjöd har inte varit det.
Det säger Johan Pihl, som arrangerar Mjödfestivalen med förhoppningen om att fler ska uppmärksammas på den honungsbaserade drycken. Han menar att synen på mjöd förändrats de senaste tio åren och att det därför var dags att testa vattnet med en mjödspecifik festival, som löper 20-29 juli ett stenkast från kungshögarna.
Mjöd och vikingar går hand i hand
– Gamla Uppsala känns som den perfekta platsen att vara på. På vikingatiden ansågs mjöd vara en gudadryck, men det smakar ganska annorlunda från vad folk tänker sig att det ska göra. Det är som ett lent blommigt vin, gjort av honung, säger Johan Pihl.
I Sverige har det startat upp några mjödbryggerier de senaste åren, men Johan Pihl tror att allmänhetens koll på vad mjöd är och innehåller är ganska dålig generellt och att många tror att det ser ut och smakar mer som öl.
Mer som vin än öl
– Det är mer åt vin än ölhållet och jag brukar oftast likna det vid ett blommigare vitt vin. Vi kommer servera 40 sorters mjöd i olika stilar, marknadsförsäljning av honung och så kommer vi ha en liten scen med framträdanden under helgerna, säger han.
Blir det någon alkoholfri mjöd också?
– Det finns en del alkoholfria mjöder, men vi kommer inte ha någon sådan. Jag har inte träffat på nåt jättebra exempel på det heller och tyvärr är det så att det krävs väldigt stor och tung utrustning för att tillverka ett riktigt alkoholfritt mjöd och det är inte en marknad som dagens mjödproducenter har råd att utforska än.