– Vid första anblick kan mobilfria zoner verka bra och avsikten är ju säkert för barnens bästa, men jag menar att man behöver ta ett steg bakåt och se det i större perspektiv, säger Daniel Erkstam.
Han jobbar på företaget Salgado som sysslar med kommunikation åt företag. I projektet ”Sluta strutsa” försöker han belysa problemet han ser i att det finns ett digitalt glapp mellan unga och vuxna.
– Med mobilfria zoner skickar skolan helt fel signaler. Man säger att mobilanvändningen är dålig och skadlig för barnen som i sin tur primärt är online och sekundärt träffar folk på skolgården, säger han.
Unga vet mer än vuxna
Pudelns kärna är att det för första gången i världshistorien är barnen som vet mer än de vuxna om den digitala verklighet vi befinner oss i. Det har aldrig hänt förut, att barnen vet mer om livet och verkligheten än sina föräldrar.
Daniel menar att barn behöver lära sig att kränkningar och trakasserier är oacceptabelt oavsett vilken kanal som används.
– Vuxna lever i sin inkapslade bubbla. Och det är precis det som är problemet, de vuxna måste lära sig de ungas verklighet. Det är en knepig situation som är helt unik, säger han.
Vad säger du till de elever som tror att mobilfria zoner kan leda till mer umgänge ansikte mot ansikte och att man till exempel går ut mer på rasterna?
– Det går att använda mobilen för att få ut barnen med särskilda appar. Jag ser ingen motsättning i att använda mobilen och att ses ansikte mot ansikte. Tvärtom, om man loggar in i sociala medier har man tillgång till världens största nätverk, säger Daniel.