Skjutning i Kåbo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se bilder från brottsplatsen i Kåbo där en man i 25-årsåldern sköts i benet. Nu har en 16-åring åtalats för inblandning i mordförsöket. Foto: Laura Sakhong

Mordförsök i Kåbo – 16-åring åtalas efter sommarens våldsvåg

Uppdaterad
Publicerad

Han sköts i benet och fick näsbenet knäckt – sen brottade han ned den 16-åriga pojken som misstänks ha försökt mörda honom. På hans knogar och under hans fingernaglar finns dna som knyter den nu åtalade pojken till händelsen.

Det var under natten mot den 21 juli i somras som en man hittades skottskadad i Kåbo. Det ledde till en stor polisinsats och den nu åtalade 16-åringen, hemmahörande i Kalmar län, kunde gripas samma natt.

Han misstänks för att ha försökt skjuta ihjäl en man i 25-årsåldern utanför dennes hem. Enligt åtalet så avlossade 16-åringen ett skott som träffade målsägande i benet. Även ett slag som bröt mannens näsa utdelades.

Ytterligare ett skott avlossades men missade och efter det gick den skottskadade mannen till motattack och övermannade 16-åringen.

Fyndet under naglarna

Bland bevisningen finns dna från 16-åringen som säkrats från blod på brottsplatsen samt en mobil som hittades på brottsplatsen.

16-åringens dna har även hittats på målsägandens knogar samt under hans naglar.

Håller kulsprutor i videoklipp

Utöver mordförsök åtalas 16-åringen för flera fall av grovt vapenbrott. När hans mobiltelefon beslagtogs i samband med mordförsöket hittade polisen flera videoklipp där 16-åringen bland annat är beväpnad med pistoler och kulsprutor.

28-åring misstänks ha fixat fram sparkcykel

Även en 28-årig man åtalas för inblandning i mordförsöket. Han misstänks för att ha varit med i planeringen och förberedelserna genom att bland annat ha försett 16-åringen med lägenhet, ett skjutvapen, en elsparkcykel och pengar.

28-åringen åtalas även i ett annat fall där han tillsammans med en annan 16-åring, hemmahörande i Västra Götalands län misstänks ha hanterat flera skarpa vapen samt en handgranat i en lägenhet i Gottsunda i början av augusti.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.