1,5 år har gått sedan kampanjen metoo spred sig globalt. Bransch efter bransch tog vid. Före detta polisen Kerstin Dejemyr var själv med och startade polisens eget upprop i Sverige, Nödvärn, i november 2017 tillsammans med Meta Broddare och Maria Larsson.
– Min roll var att samla in vittnesmål och lyssna på alla som hade varit utsatta för någonting på sin arbetsplats, säger hon.
De startade en facebookgrupp som i dagsläget har fått in sammanlagt runt 5 000 vittnesmål som alla är relaterade till metoo.
– De fortsätter att komma in. Jag fick ett senast i förra veckan, säger Kerstin Dejemyr.
Blev själv polisanmäld
För ett år sedan fick hon en tjänst på den nationella personalavdelningen i Uppsala, där hon enbart skulle jobba med metoo-frågorna.
– Jag skulle skriva en rapport och sammanställa uppgifterna om vilka brott som skulle ha begåtts, men några åtgärdsförslag fick jag inte ge, säger hon.
Kerstin Dejemyr berättar att det fanns ett stort intresse både nationellt och internationellt för dessa frågor, men upplevde att hon tystades ner av myndigheten. Enligt Dejemyr fanns det en koppling mellan polisens resultat och deras myndighets arbetsmiljö.
– Jag fick tacka nej till alla inbjudningarna som kom om att prata om det. Både nationellt och internationellt.
Dessutom blev hon själv polisanmäld för underlåtenhet att rapportera brott, vilket hon menar begränsade hennes möjlighet att inifrån jobba aktivt med de här frågorna.
Flera vittnesmål
Bilden att det görs för lite inom polisen, trots Nödvärn, bekräftas av flera kvinnliga poliser som SVT Nyheter Uppsala varit i kontakt med – och de som fortfarande är kvar inom kåren vågar inte träda fram offentligt.
Polisens HR-chef Tomas Rosenberg vill inte kommentera just Kerstin Dejemyrs fall, men menar att polisen tar frågorna på största allvar.
– Vi gör mycket och de här frågorna är inte kopplade till en enskild person. Vi gör avsevärt mer än jag någonsin varit med om tidigare inom polisen när det gäller de här frågorna, fortsätter han.
Men stämmer det att hon fick tacka nej till inbjudningar?
– Jag har svårt att gå in konkret på en person av våra 30 000 anställda, säger han.
Slutade efter 25 år
Det hela ledde till att Kerstin Dejemyr sa upp sig vid årsskiftet 2018/2019, efter 25 år inom polisyrket.
– Det var inte ett lätt beslut. Ingen frågade varför jag slutade eller hur jag mådde, säger hon och tillägger att hon inte tror att 10 000 nya poliser är lösningen på alla problem utan att man också måste värna om den kompetens som finns.
Hon skriver just nu på en bok som handlar om hennes erfarenheter under åren som polis. Hon har också startat en videopodcast tillsammans med Helena Isolde Sundsgård. Den heter Mod och handlar om våld i nära relationer och har som syfte att minska antalet våldsutsatta.
Finns det något som skulle få dig att gå tillbaka till polisyrket?
– Mitt svar i dag är nej. Jag kan inte se vad det skulle kunna vara, säger hon.
Hör mer i klippet ovan.