Foto: Sajten Nödvärn / TT

Polisernas metoo-upprop kan bryta mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

I en hemlig grupp på Facebook med omkring 5 000 kvinnliga polisanställda har många delat med sig om sexuella övergrepp och trakasserier. Men polisernas metoo-upprop kan bryta mot lagen.

Gruppen bakom polis-uppropet #nödvärn kallar vittnesmålen om sexism, trakasserier, övergrepp för alarmerande. Ändå tvekar de till att publicera vittnesmålen.

Risken är nämligen att uppropet bryter mot lagen vilket sätter de 5 000 vittnena i en omöjlig situation.

Kampanjen #MeToo

Detta på grund av den så kallade rapporteringsskyldigheten.

– Alla 5 000 i gruppen begår olaglig handling genom att inte rapportera, säger Maria Larsson, en av personerna bakom uppropet #nödvärn, till SVT Nyheter.

Poliser skyldiga att anmäla

Den polis som får reda på något som kan vara brottsligt, måste polisanmäla händelsen. Alla som är med i den hemliga gruppen  är alltså skyldiga att polisanmäla alla de berättelser som vittnar om sådant som kan vara brottsligt.

– Rapporteringsskyldighet gör att fokus hamnar på att leta efter brott, förövare och misstänkta i stället för att få fram vittnesmål och strukturella problem, säger Kerstin Dejemyr, som är medlem i styrgruppen, till Expressen.

Vill slippa straff

Nu ber personerna bakom #nödvärn om amnesti och ett undantag från rapporteringsplikten för styrgruppen och alla polisanställda som lämnat vittnesmål.

Ännu ett problem för #nödvärn är att några i gruppen nu har läckt berättelser till media och gjort polisanmälan.

– De gör helt rätt enligt lagen, men detta har skapat en stor oro för alla de som i förtroende lämnat ut information, säger Maria Larsson.

Hur går ni vidare nu?

– Vi kommer göra ett upprop ändå. Vittnesmålen anonymiseras. Vi följer samma rutiner som tidigare upprop inom metoo-kampanjen.

Men då bryter ni ju mot lagen?

– Jag tänker lite som Gandhi. Genom att peka på systemfel kan man få till en förändring. Vi vill att svensk polis ska bli världens bästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet