Gruppen bakom polis-uppropet #nödvärn kallar vittnesmålen om sexism, trakasserier, övergrepp för alarmerande. Ändå tvekar de till att publicera vittnesmålen.
Risken är nämligen att uppropet bryter mot lagen vilket sätter de 5 000 vittnena i en omöjlig situation.
Detta på grund av den så kallade rapporteringsskyldigheten.
– Alla 5 000 i gruppen begår olaglig handling genom att inte rapportera, säger Maria Larsson, en av personerna bakom uppropet #nödvärn, till SVT Nyheter.
Poliser skyldiga att anmäla
Den polis som får reda på något som kan vara brottsligt, måste polisanmäla händelsen. Alla som är med i den hemliga gruppen är alltså skyldiga att polisanmäla alla de berättelser som vittnar om sådant som kan vara brottsligt.
– Rapporteringsskyldighet gör att fokus hamnar på att leta efter brott, förövare och misstänkta i stället för att få fram vittnesmål och strukturella problem, säger Kerstin Dejemyr, som är medlem i styrgruppen, till Expressen.
Vill slippa straff
Nu ber personerna bakom #nödvärn om amnesti och ett undantag från rapporteringsplikten för styrgruppen och alla polisanställda som lämnat vittnesmål.
Ännu ett problem för #nödvärn är att några i gruppen nu har läckt berättelser till media och gjort polisanmälan.
– De gör helt rätt enligt lagen, men detta har skapat en stor oro för alla de som i förtroende lämnat ut information, säger Maria Larsson.
Hur går ni vidare nu?
– Vi kommer göra ett upprop ändå. Vittnesmålen anonymiseras. Vi följer samma rutiner som tidigare upprop inom metoo-kampanjen.
Men då bryter ni ju mot lagen?
– Jag tänker lite som Gandhi. Genom att peka på systemfel kan man få till en förändring. Vi vill att svensk polis ska bli världens bästa.