Ulrika Herbst, regionpolischef område öst. Foto: AP/Mike Albans / SVT

Regionchefen: Extra allvarligt när det rör poliser

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tidens anmälningar om ofredanden och trakasserier på polisens julfester har väckt reaktioner runt om i landet. Ulrika Herbst, regionspolischef i region öst, ser mycket allvarligt på händelserna, men tycker att man ska vara försiktig med att dra generella slutsatser.

– Att det inträffar enskilda händelser är allvarligt nog, säger hon.

En polis i Eskilstuna har omplacerats efter en händelse på en julfest i mitten av november där han misstänks ha ofredat en kollega sexuellt.

Det var den tredje händelsen på kort tid där julfester hos polisen har resulterat i polisanmälningar. I Malmö anmäldes nyligen ett polisbefäl för sexuellt ofredande i samband med en julfest. Enligt uppgifter till SVT kysste han en kollega som tydligt visat att hon inte ville.

Efter en julfest hos polisen i Linköping har en förundersökning inletts om två ofredanden och en misshandel. Enligt källor till Corren.se ska en av händelserna ha handlat om att hetsa kollegor att dricka starksprit.

”Extra allvarligt”

Regionpolischefen Ulrika Herbst ser allvarligt på händelserna, men tycker att man ska vara försiktig med att dra generella slutsatser.

– Att det inträffar enskilda händelser är allvarligt nog, säger hon.

Samtidigt säger hon att det är svårt att stoppa. Polisen är en arbetsplats lik andra, och man kan aldrig bli klar med det förebyggande arbetet, menar hon. Dessutom ger det allmänheten en dålig bild av polisen, tycker hon.

– Det är extra allvarligt. Jag förväntar mig mer av polisanställda, precis som allmänheten gör. Men allmänheten är klok och allmänheten drar inte generella slutsatser av enstaka händelser och individer, säger Ulrika Herbst.

Det förebyggande arbetet mot att händelser som dessa sker ligger på ledningens bord, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud på Polisförbundet till SVT Nyheter.

– Polisledningen har det yttersta ansvaret att arbeta aktivt och kontinuerligt mot alla typer av kränkningar.

”Oacceptabelt”

Christina Bran-Dannberg som är jämställdhetsansvarig på Polisförbundet anser att det är oacceptabelt när det har förekommit sexuella trakasserier.

– När det sker inom polisen är det extra allvarligt. Det är en yrkesgrupp som ska upprätthålla demokratin och motverka brott och om man då beter sig illa skadar det förtroendet för hela kåren, säger hon.

Polisledningen har uppmanat chefer att föra samtal om sexuella trakasserier med sina medarbetare.

– Genom våra förtroendevalda vet vi att det är få chefer som har genomfört samtalen, vilket är beklagligt, säger Christina Bran-Dannberg.

Nedlagda ärenden

För ett drygt år sedan vittnade 5 000 kvinnliga polisanställda om sexuella trakasserier och maktmissbruk inom kåren. 214 anmälningar kom in genom uppropet #nödvärn. Man inledde förundersökning i 60 ärenden men alla lades ner.

– Metoo lyfte fram problemen i ljuset och jag trodde att vi nu kommit längre än vi uppenbarligen har gjort. Det finns mycket kvar att göra. Det är viktigt att frågor om kränkningar tas upp i diskussioner på arbetsplatserna, säger Patrik Danielsson.

Har den nya polisledningen lett till förändring?

– Jag har inte sett någon revolutionernade förändring. Ledningen har det yttersta ansvaret att arbeta aktivt och kontinuerligt för att klargöra vad som gäller. Man skulle till exempel kunna lyfta frågan om att inte tillåta alkohol på personalfester, men ansvaret ligger hos den enskilde att uppföra sig.

Är det fråga om kultur?

– Det finns tydliga riktlinjer om vad som gäller och de reglerna måste man ständigt påminna om. Det är inte acceptabelt att ha en tystnadskultur i frågor om kränkningar, säger Patrik Danielsson.

Fakta #nödvärn

  • 214 anmälningar inkom.
  • 128 anmälningar resulterade i beslut av åklagare att inte inleda förundersökning på grund av att de var preskriberade.
  • 26 anmälningar resulterade i beslut av åklagare att inte inleda förundersökning på den främsta grunden att det inte fanns anledning att anta att brott har inträffat.
  • 60 av anmälningarna resulterade i att åklagare inledde förundersökning. Majoriteten av dessa rörde sexuellt ofredande, men några handlade om bland annat våldtäkt och misshandel. Samtliga förundersökningar har lagts ner, de flesta med motiveringen att eventuellt brott ej kan utredas och i något enstaka fall att händelsen redan var prövad av åklagare.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.