Det råder mycket stor risk för skogsbrand, varnar SMHI. Men det är inte aktuellt med något eldningsförbud i Uppsala län. Foto: Utryckning Uppsala

Mycket stor risk för skogsbrand – men inget eldningsförbud i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Det råder mycket stor risk för skogsbrand de närmaste dagarna, varnar SMHI. Det gäller främst de östra delarna av landet. Men det är inte aktuellt att införa något eldningsförbud i Uppsala län.

– Vi tittar även framåt och då ser vi att risken snart går ner, säger Johanna Boman, krisberedskapshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

Det torra vädret fortsätter under måndagen och SMHI varnar för mycket stor risk för bränder i skog och mark, bland annat i de östra delarna av landet, där det inte regnat så mycket den senaste tiden.

– Man ska vara mycket försiktig med eldning kommande dagar, och allt som kan ge öppna lågor och gnistor, till exempel från en maskin, säger Torbjörn Simann, meteorolog på SMHI, till TT.

Något eldningsförbud är dock inte aktuellt i Uppsala län.

Det är länsstyrelsen som beslutar om eldningsförbud, i samråd med räddningstjänsten.

– Man vill inte införa ett eldningsförbud som man måste ta bort igen efter kort tid, förklarar Johanna Boman, krisberedskapshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

”Inte extremt högt hela tiden”

Man tittar också på flera parametrar innan man beslutar om ett förbud.

– Värdena ligger inte extremt högt hela tiden, utan varierar lite timme för timme just nu. När det införs eldningsförbud har det ofta varit torrt över längre tid, förklarar Louise Solheim, brandingenjör på Uppsala brandförsvar.

SMHI:s kartor visar på fortsatt hög brandrisk i östra delarna av landet imorgon tisdag. Men i mitten av veckan ska risken vara avvärjd, enligt meteorologen Torbjörn Simann.

– På onsdagen kommer ett rejält regn in över hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.