Överläkare Björn Hernefalk pekar på en redovisning över sin forskning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Hör forskaren Björn Hernefalk berätta om vilka skador som är vanligast i samband med elsparkcykelolyckor. Foto: Simon Lundvall/SVT

Nästan 2 000 frakturer efter olyckor med elsparkcyklar: ”Belastning på akutvården”

Publicerad

Under tre och ett halvt år registrerades närmare 2 000 frakturer efter olyckor med elsparkcyklar i Sverige. Det visar en kartläggning som forskare vid Akademiska sjukhuset gjort.

En tredjedel av frakturerna som uppstod vid olyckorna krävde operation. Björn Hernefalk, som var en av forskarna i undersökningen, menar att elsparkcykelolyckorna utgör en belastning på en redan ansträngd akutsjukvård.

Fler skador än undersökningen visar

Björn Hernefalk understryker att datan till forskningen hämtades från Svenska Frakturregistret. Så alla typer av skador som uppstår vid elsparkcykelolyckor är inte med, endast benfrakturer.

Elsparkcyklar i Uppsala

Under perioden april 2019 till december 2022 registrerades 1 874 frakturer – 40 procent av dem handlade om underarmsskador.

– Andra typer av skador, som skallskador, skador av bröstkorg, buk, sårskador. De ser vi inte i det här registret. Så de skadorna finns också.

Hör Björn Hernefalk berätta mer om undersökningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcyklar i Uppsala

Mer i ämnet