• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Neda håller sin son Leonel nära sig i en köksmiljö. I bakgrunden syns en köksbänk med en kastrull.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vändningen från ”grinch” till julfantast – för sonens skull. Foto: SVT

Neda avskydde julen i 20 år – nu vill hon ge sonen fina julminnen

Publicerad

Efter att ha tillbringat större delen av tonåren på olika ungdomshem förknippade Neda Remadi sina jular med ångest. Vändningen kom när hon fick sonen Leonel.

– Mitt trauma ska inte drabba min son. Det kändes viktigt för mig att se till att julen blev en fin tid för honom, säger hon.

Uppsalabon Neda Remadi berättar att hon under tonåren var placerad på tretton olika ungdoms- och behandlingshem.

– Jag vantrivdes på de flesta och kände mig inte förstådd, säger hon.

Ensamma julaftnar

Hon berättar att många ungdomar på hemmen fick besök och julklappar av sina familjer. Men enligt Neda Remadi fick hon vänja sig vid att tillbringa julen på rummet – i ensamhet.

På ungdomshemmen passerade högtider och födelsedagar som vilken annan dag som helst.

Sonen blev vändningen

När hon blev mamma för tre år sedan insåg hon att hon inte ville föra vidare sin känsla för julen till sonen. Redan vid sonen Leonels första jul var hemmet julpyntat från golv till tak.

– Jag gillar att pyssla och insåg att jag ville ge min son fina julminnen. En gång var jag uppe en hel natt för att hinna julpynta innan första december, säger Neda Remadi och fortsätter:

– Det läker något i mig när jag ser min sons reaktion när han vaknar på morgonen.

I klippet: Vändningen från ”grinch” till julfantast – för sonens skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.