Det bor nu fler än 400 000 personer i Uppsala län. Foto: SVT/Alberto Lozano

Nu har Uppsala län fler än 400 000 invånare

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala län bor det nu över 400 000 invånare, efter att befolkningen ökat med nästan 5 000 personer det senaste året. Och enligt prognosen väntas ökningen fortsätta i rask takt de närmaste decennierna.

Befolkningen i Uppsala län ökade med 4 974 personer jämfört med 2021, det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Därmed är vi nu fler än 400 000 i länet.

– Det är ett kvitto på länets attraktivitet, att många vill bo och verka här. De flesta andra län är väl, ja de är inte avundsjuka men de undrar hur vi arbetar med olika frågor, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.

Uppsalapaketet

Enligt Region Uppsalas befolkningsprognos väntas länets befolkning växa i högre takt än rikssnittet. År 2050 väntas Uppsala län ha 538 613 invånare, en ökning med 39 procent. I riket väntas befolkningen växa med i knappt 13 procent.

”Extremt viktigt med fyra spår”

Att invånarantalet växer beror till stor del på att fler flyttar hit än härifrån, samt att fler föds än dör. Knivsta är den kommun som väntas växa allra mest befolkningsmässigt mellan 2022 och 2050, med 58 procent.

Vilka blir utmaningarna framåt?

– Det är extremt viktigt med fyra spår mellan Uppsala och Stockholm, sedan måste vi fortsätta jobba med kompetensförsörjningen, investera i sjukvården, se till att det är ett fortsatt attraktivt län, säger Emilie Orring (M).

Mer om befolkningen och prognosen

  • Andelen unga vuxna mellan 18 och 30 år är högre i Uppsala län jämfört med landet i stort.
  • Andelen personer över 35 är något lägre än rikssnittet.
  • Uppsala väntas ha den tredje högsta befolkningstillväxten i länet fram till år 2050, 37 procent.
  • Enköpings kommun väntas öka näst mest i befolkning, med knappt hälften av dagens invånarantal.
  • Knivsta kommun väntas växa mest, med 58 procent.

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet