Kvinna som står vid en väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På vilka vägar kommer träd att sågas ner? Hör landskapsarkitekten Karin Graham berätta i klippet ovan. Foto: Oscar Söderman/SVT

333 träd ska tas bort i Uppsala – nu börjar spårvägsbygget

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommer bli lite mindre grönt efter kommande höst – i alla fall några år framåt under tiden som den omtvistade spårvägen byggs.

Turerna kring spårvägsbygget i Uppsala har varit många, senast har ett beslut att ta bort 333 stycken träd fattats. UNT var först med att berätta nyheten.

Huvudsakligen kommer träden att sågas ner, menar Uppsala kommuns landskapsarkitekt Karin Graham.

Uppsalapaketet

– De mindre träden kan komma att flyttas, men generellt så tycker inte träd att det är jätteroligt att flyttas.

Beslutet handlar om att ge dispens från det så kallade biotopskyddet. Ett skydd som är till för att skydda den biologiska mångfalden i träden.

Att kommunen nu har fått dispens har att göra med Länsstyrelsens bedömning att den kommande spårvägen ”utgör ett starkt och långsiktigt allmänt intresse”.

Nya träd planteras

Att så många träd nu kommer få tas ner, det beskriver Karin Graham som unikt.

– Men det kommer också att planteras nya träd, säger hon.

Det måste, enligt länsstyrelsens beslut, tillkomma åtminstone 354 nya träd som ersättning för de nedtagna.

Den första vägen att få träden borttagna är Dag Hammarskjölds väg, och planen just nu är att första spadtaget tas i september 2024.

Hur kommer det här påverka Uppsalabornas vardag?

– Så klart att det kommer märkas av, men vi hade ändå behövt göra de här renoveringarna inom två generationer eftersom alla stadsträd har en kortare livspann, säger Karin Graham och fortsätter:

– Vissa av de nya träden som vi kommer plantera är också så pass stora att de är i ögonhöjd, så den ”gröna känslan” kommer finnas kvar, särskilt under sommartid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet