Nu språktestas all personal i Sigtunas äldreomsorg

Publicerad

Sigtuna kommun bestämde sig för att språktesta all personal inom äldreomsorgen. Nu i dagarna genomfördes proven som undersöker läs- och språkförståelse.

– Först kändes det konstigt. Men sedan tänkte jag att det blir bra, säger Julia Rank Jense, anställd på Ärlingshems äldreboende i Märsta.

Språktestet gäller samtliga anställda, oavsett vilken språklig bakgrund man har. På så sätt undviker Sigtuna kommun att peka ut en särskild grupp som utsätts för kontroller medan andra slipper.

– Det fanns dem bland de anställa som hade frågor. Vilka skulle göra testet och vad skulle hända med resultatet? Då kändes det självklart för oss – alla gör testet, ända upp till förvaltningschefen, säger Kristina Langhammer, enhetschef inom äldreomsorgen.

De som bedöms behöva hjälp med att bli bättre på svenska i tal eller skrift kommer att få en individuell studieplan och möjlighet att studera på arbetstid. Ingen kommer att sägas upp, men språktester kan bil aktuella vid framtida nyanställningar.

Blandade känslor efter prov

Bakgrunden till testerna är att Sigtuna kommun vill försäkra sig om att alla anställda kan förstå de äldre, och tvärtom.

– Brukarna måste kunna känns sig trygga med oss, säger Kristina Langhammer.

Efter någon timme i Kunskapens hus lokaler börjar en av provgrupperna att bli klara med testet. Känslorna bland provdeltagarna var blandade.

– Jag var inte förberedd faktiskt. Och nu måste jag iväg och jobba också, säger Peter Sebugwawo.

I klippet: Hör mer från tre anställda som just blivit språktestade.

Så görs språktestet för äldreomsorgen

• Testet är en anpassning av ett prov som ges på SFI, svenska för invandrare. Det innehåller läs-, skriv- och hörförståelseprov och genomförs digitalt och på arbetstid.

• 300 anställda inom äldreomsorgen berörs. Testet kostar en miljon kronor att genomföra, uppger ansvariga i äldreomsorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.