Kvarteren runt domkyrkan finns väldokumenterade i böcker och gamla kartor. Nu har man med hjälp av Upplandsmuseets forskning kunnat bygga upp digitala miljöerna som utspelar sig 1509 komplett med ett gytter av småhus och tät stadsmiljö.
– Det vi ser är ett Uppsala som är mycket mer bebyggt runt domkyrkan än vad det är i dag, för i dag har vi ett 1800-talets parklandskap som är väldigt öppet, säger arkeologen John Ljungkvist, som till vardags forskar vid Uppsala universitet.
– När vi åker till Florens till exempel så slås vi av hur vi går i gränderna och så pang så kommer den stora katedralen på ett torg. Lite åt det hållet var det i det medeltida Uppsala också. Domkyrkan låg i ett ganska tajt område, med byggnader som omgav den, säger John Ljungkvist.
Ska locka turister
Domkyrkan är först i raden av destinationer i länet som får en egen app. Inom några år kommer man även att kunna gå runt i historiska tredimensionella miljöer i Viks slott, Lövstabruk, Skokloster och Öregrunds medeltida hamn.
Kostnaden för appen ligger på 2,5 miljoner kronor och är en del i Region Uppsalas satsning på destinationsutveckling. Uppsala domkyrka är redan ett av Sveriges mest besökta turistmål med 600.000 besökare per år, men med den nya appen hoppas Region Uppsala på att utflyktsplatserna runt om i länet ska nå en ännu bredare publik.
– Det är ett spännande och innovativt sätt hur man kan presentera den här typen av miljö, säger Karin Södergren, Region Uppsala.