• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Ny metod mot endometrios testas på Akademiska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan endometrios i bukväggen tas bort med ett enklare ingrepp än tidigare. Just nu testas en cancerbehandling mot endometrios vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Patienten slipper en stor och omfattande operation, säger överläkare Christian Moberg.

Mellan 5 och 10 procent av kvinnor i fertil ålder drabbas av endometrios  – ett smärtsamt tillstånd där livmoderslemhinnan har spridit sig till områden utanför livmodern. Om behandling med hormoner och smärtstillande inte räcker krävs operation. Vid Akademiska sjukhuset har nu ett projekt inletts där man ska testa metoden kryoblation, som går ut på att frysa sönder den sjuka vävnaden. Metoden används sedan tidigare inom bland annat cancerbehandling.

Testades i mars för första gången

Kryoblation vid endometrios testades för första gången i Sverige i mars.

– Hittills har det gått bra med henne. Hon mådde väldigt bra efter ingreppet och gick hem dagen därpå, säger Christian Moberg som är överläkare på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset.

Han berättar att behandlingen redan används på några sjukhus i USA och Frankrike.

Fler fall i takt med att kejsarsnitten ökar

Men det är långtifrån alla endometriossjuka som kan opereras med kryoblation. Det fungerar bara om den sjuka vävnaden sitter i bukväggen.

– Den här typen av endometrios får man i princip bara om man har gjort kejsarsnitt, men det är under en procent av dem som kan få det i bukväggen. Själva tillståndet är alltså inte vanligt, säger Christian Moberg.

Han menar dock att det troligen kommer att bli vanligare i takt med att allt fler kvinnor gör kejsarsnitt.

I videon får du höra hur metoden går till och vilka fördelar den har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.