Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Ann Karyd Buvall utbildade sig till polis vid 48 års ålder. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT

Ny utbildning ska motverka polisbristen i Norduppland

Uppdaterad
Publicerad

Blivande poliser ska kunna studera på halvtid, och ha placeringen färdig redan innan utbildningen är klar. Lokalpolisområde Norduppland är ett av polisområdena i landet som tagits ut till pilotprojektet som ska trygga polisbemanningen i ytterområden.

Det är svårt att få poliser att vilja pendla från Gävle och Uppsala till Tierp och övriga orter i Norduppland.

- Det kostar och tar tid att ta sig, säger Anette Bodin, gruppchef och som nu jobbar med med rekryteringen av kandidater från Norduppland till den nystartade utbildningen.

– Jag hoppas att den här utbildningsformen kan ge småbarnsföräldrar, och de som redan flyttat hemifrån och skaffat sig lån, en större möjlighet att utbilda sig till polis.

Ann Karyd Buvall började jobba som polis för ett par år sedan, efter många år i skolvärlden.

Hon tror att utbildningen kan passa personer som vill sadla om.

– Jag kan inte se något negativt med den, och det är klart att jag fått en lite lättare resa om möjligheten funnits när jag utbildade mig.

I klippet: Följ med Ann Karyd Buvall ipå en åktur i polisbilen.

Placeras i glesbygd

Deltidspolisutbildningen ges bara för boende i ett fåtal lokalpolisområden i glesbygd, dit polismyndigheten i dag har svårt att få nya poliser. Och det är klart redan från början att det är just här som de sökande ska jobba när de är klara med utbildningen. Utbildningen startar i januari 2024 i polisregionerna Bergslaget, Mitt och Öst.

Och redan innan utbildningsprojektet dragit igång finns det lite avundsjuka i polisorganisationen.

- Ja, det är en del som har ringt och undrat varför det inte går att gå den här utbildningen om man bor på andra håll i landet, men jag hoppas att det här sprider sig och blir rikstäckande, säger gruppchefen Anette Bodin.

Nyckeln till fler poliser i Norduppland hoppas gruppchefen Anette Bodin stavas deltidsutbildnig med bestämd tjänsteplacering på förhand. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.