Man med glasögon tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Razvan Radu är autist och har försökt söka hjälp för sin depression – hör hur det har gått för honom i klippet. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Ny rapport: Brister i vården till autister – Uppsalabon Razvan: ”Finns flera fördomar”

Uppdaterad
Publicerad

Varannan person med autism upplever inte att de får den vård de har behov av, visar en ny rapport från Autism Sverige. En av dessa är Uppsalabon Razvan Radu. Som autist har han försökt få hjälp med sin depression, men upplever sig missförstådd av psykiatrin.

– Jag har blivit bemött med flera olika fördomar, säger Razvan Radu.

Enligt en nyligen publicerad rapport från Autism Sverige upplever 63 procent av personer med autism, som svarat på enkäten, att vårdpersonal saknar god kunskap om diagnosen. Razvan Radu har bland annat haft kontakt med psykiatrin på Akademiska sjukhuset då han mått psykiskt dåligt sen en tid tillbaka.

– Jag har blivit bemött med flera olika fördomar om hur en person med autism ska vara och därmed blivit ifrågasatt om jag verkligen är deprimerad, säger Razvan Radu.

Han är framför allt kritisk till psykiatrin på Akademiska sjukhuset.

– Habiliteringen gör ändå vad de kan inom sitt uppdrag och primärvården har remitterat mig vidare, säger Razvan Radu.

Brist på kompetens

Jonas Wik, som är utbildare inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och styrelseledamot i föreningen Autism Sverige Uppsala län, säger att det finns en brist på kompetens om just autism.

– Det den här undersökningen vill påvisa är att det inte handlar om personer som är lite ledsna och lata, utan personer som vill vara bidragande samhällsmedborgare men som har svårt att få rätt stöd, säger Jonas Wik.

Stor andel upplever brister i samordning

Rapporten baseras på en enkät 2023 som besvarades av mer än 3 000 medlemmar i föreningen Autism Sverige. 79 procent av de som svarat på Autism Sveriges enkät upplever stora brister i samordningen inom vården.

– Att kompetensen saknas är allvarligt i sig, men även om kompetensen skulle finnas hade det inte hjälp om man inte samordnar vården mellan olika vårdinstanser, säger Jonas Wik.

”Behöver göras mycket mer”

Rapporten är nationell, men Jonas Wik tror att siffrorna ser likadana ut i Uppsala län.

– Det behöver göras mycket mer än vad det görs idag för att höja kompetensen, säger Jonas Wik.

Region Uppsala avböjer intervju med hänvisning till semestertider, men psykiatrin skriver i ett mejl till SVT Nyheter Uppsala:

”Precis som nämns i rapporten har det funnits viss otydlighet kring uppdragen mellan specialistpsykiatri, primärvård och habilitering, något som tyvärr setts inom de flesta regioner i Sverige. Inom Region Uppsala finns en vårdöverenskommelse om uppdragsfördelning som kommer att revideras, ett arbete där vi kommer att vara delaktiga.”

I klippet: Träffa Razvan Radu och hör om de brister inom psykiatrin som han upplevt.

HELA AKADEMISKA SJUKHUSETS SVAR

Inom verksamhetsområde psykiatri på Akademiska sjukhuset arbetar vi för att på bästa sätt ta hand om personer med svåra psykiatriska diagnoser och ge dem bästa vården enligt forskning och beprövad erfarenhet. Senaste åren ser vi att efterfrågan på psykiatrisk specialistvård ökar. Hos oss genomförs årligen över 160 000 besök och vi har kring 800 medarbetare. Min uppfattning är att våra medarbetare har hög kompetens och ofta är det flera professioner som arbetarar i team kring patienterna. När det behövs finns även möjlighet att ha kontakter med andra vårdgivare för samordning, patienter kan ju ha vårdkontakter på flera ställen samtidigt utifrån sin problematik.

Vi kan utifrån sekretesslagstiftningen inte kommentera enskilda patientärenden men det är alltid tråkigt att höra att patienter upplevt brister hos oss och att brukarorganisationer säger att kompetens saknas. Om man som patient upplevt ett dåligt bemötande, vilket givetvis är beklagligt, rekommenderar jag att man vänder sig antingen till direkt till berörd vårdenhet eller lämnar kommentarer via 1177/patientnämnden. Som ett led i vårt kvalitetsarbete utreder vi alltid inskickade synpunkter och klagomål och återkopplar svar till den enskilde patienten.

Precis som nämns i rapporten har det funnits viss otydlighet kring uppdragen mellan specialistpsykiatri, primärvård och habilitering, något som tyvärr setts inom de flesta regioner i Sverige. Inom Region Uppsala finns en vårdöverenskommelse om uppdragsfördelning som kommer att revideras, ett arbete där vi kommer att vara delaktiga. I detta arbete kommer patient- och närståendeföreträdare att inbjudas att delta med synpunkter och förbättringsförslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.