Hamburgare, forskare och kvinna som sover dåligt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Jonathan Cedernaes hur de kan vara säkra på att det var just skräpmaten som påverkade djupsömnen. Foto: TT/SVT

Ny Uppsalastudie visar: Skräpmat påverkar vår djupsömn

Uppdaterad
Publicerad

De som äter onyttig mat har ytligare djupsömn jämfört med de som äter mer hälsosam kost, det visar en ny studie från Uppsala universitet.

Deltagarna i studien fick i slumpmässig ordning äta en mer nyttig kost, samt en onyttigare kost, där den senare bland annat innehöll högre halt socker och mättat fett, samt mer processad mat.

Resultatet blev att sömnen blev mer ytlig vilket i sin tur kan påverka både ämnesomsättningen, immunförsvaret och minnet.

Vad är det som är nytt med den här studien?

– Studier har gjort som visar att kost som innehåller exempelvis socker ger sämre sömn, men ingen studie har tidigare undersökt vad som händer om vi människor äter en så att säga onyttig kost, och jämför det med hur sömnen ser ut efter en nyttig kost, Jonathan Cedernaes, läkare och docent i medicinsk cellbiologi, vid Uppsala universitet.

I klippet ovan ser du hur labbet ser ut där forskningen bedrivits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.