A-traktorerna blir fler – men olyckorna minskar sedan de nya epa-reglerna infördes förra året.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De nya reglerna är bra”. Hör i klippet Wilma Kaljuste och Erik von Below som går fordons- och transportprogrammet på Jällaskolan i Uppsala. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Nya regler och färre epa-olyckor – Wilma, 16: ”Bra med säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

A-traktorerna blir fler – men olyckorna minskar. Enligt Transportstyrelsen kan det bero på de nya epa-reglerna från i fjol.

– Jag tycker att de är bra, säger Wilma Kaljuste, 16, på Jällaskolan i Uppsala och får medhåll av Erik von Below, 17.

226 personer skadades i 166 olyckor med a-traktorer mellan januari och juli i år. Det är 17 procent färre olyckor än samma period i fjol, som hade 200 olyckor med 306 skadade och ett dödsfall.

Transportstyrelsen tror att en del kan förklaras av de nya epa-reglerna som kom sista augusti i fjol.

– Det är för tidigt att dra några exakta slutsatser. Men vi ser från våra data att allvarlighetsgraden vid olyckor med a-traktorer har minskat. Singelolyckorna har också minskat. Det kan bero på krav på bälte, vinterdäck och att det bara får vara en person per sittplats, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Samtidigt har antalet a-traktorer ökat i Sverige. Vid årsskiftet var 56 000 registrerade och den sista augusti i år fanns ytterligare drygt 1 500. För att få köra epa krävs som minst körkort med AM-behörighet, även kallat mopedkörkort, med 15 år som åldersgräns.

Hör i klippet Wilma Kaljuste och Erik von Below som går fordons- och transportprogrammet på Jällaskolan i Uppsala.

Nya regler för a-traktorer

• Från 31 augusti 2023 är det krav på bilbälte, man får inte sitta fler än en person per säte och max köra i 30 kilometer i timmen. Tidigare löd regeln att en epa inte fick vara konstruerad för att köra i mer än 30.

• Krav på vinterdäck när vinterväglag råder gäller sedan 1 december 2023.

Källa: Nationella trafiksäkerhetsförbundet, Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.