Foto: Ronny Byström/Vattenfall

Nya reparationsmetoden: Vattenfall spränger bort träd

Uppdaterad
Publicerad

I området kring Roslagen och Uppland är det för tillfället omkring 6 200 kunder som fortfarande är utan ström. Reparationsarbetet pågår för att för att få elen tillbaka – och nu har Vattenfall tagit till sprängmedel.

Stormen Alfrida drog fram i förra veckan och lämnade efter sig ett gytter av fällda träd, nedrivna kraftledningar och strömlösa hus. Som värst var det tiotusentals hushåll som saknade ström och fortfarande är det omkring 6 200 hushåll i de värst drabbade områden som är utan el. Roslagen och Uppland drabbades hårdast av stormens framfart som på sina håll uppmätte 25 sekundmeter.

Vattenfall har sedan stormen arbetat med att få igång strömmen till de drabbade.

Stormen Alfrida i Uppsala län

– Vi över 40 skogsentreprenörer som är ute i Uppland och Roslagen, säger Jenny Hakeberg, kommunikatör vid Vattenfall.

Bortsett ifrån att använda manuellt arbete, helikoptrar, lastbilar, skogsmaskiner och skördare har nu Vattenfall tagit till sprängmedel.

– I vissa fall använder vi mindre sprängladdningar. Man kan spränga för att få bort träd som ligger som spända bågar som är farliga att vara nära. Sen kan man också lösa ut högar av träd som ligger huller om buller.

Försvårande omständigheter

Väderförhållandena och otillgängligheten på vissa platser har i viss mån försvårat reparationsarbetet. Samtidigt som det är farligt att vistas ut i stormdrabbade skogsområden.

– Vi har rutinerade skogsröjare, men stormfälld skog är farlig att hantera. Den är opålitlig. Därför är sprängladdningarna bra då man kan ha ett visst säkerhetsavstånd vid röjningarna.

Vattenfall har tidigare aviserat om att skadorna på kraftnäten är så pass omfattande att det på många håll krävs helt nybyggda ledningar. Prognosen för när samtliga kunder kan få tillbaka sin ström har hela tiden flyttats fram, men bedömningen är nu att lejonparten av hushållen ska ha ström inom några dagar. Dock väntas de mest avlägsna fastigheterna, så som ute på öarna i skärgården, behöva vänta längre.

– Vi bevakar väderläget hela tiden. Hela organisationen just nu är också fokuserad på att få elen tillbaka.

Stormen Alfrida

Alfrida uppstod genom ett intensivt lågtryck som rörde sig från Island mot norra Skandinavien, för att sedan svänga sydost mot Finland och Baltikum.

Bakom lågtrycket blåste kraftiga och byiga nordvindar upp.

Vid flera kuststationer nådde vindarna orkanstyrka — högst hastighet, 38,5 meter per sekund, uppmättes vid Örskär i Upplands skärgård.

Även i inlandet förekom stormbyar — 25 meter per sekund uppmättes i Malung och vid Uppsala flygplats.

Som brukligt namngav SMHI Alfrida enligt almanackans namnsdagar. Stormen skulle egentligen ha hetat Svea, men namnet var upptaget av ett oväder år 2015.

Då förra stormen hette Knud var det nu dags för ett kvinnonamn, och därför föll valet på Alfrida, som har namnsdag den 3 januari.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Uppsala län

Mer i ämnet